Anton Kersjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kersjes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Kersjes
Anton Kersjes in 1986
Algemene informatie
Volledige naam Antonius Franciscus Johannes Kersjes
Geboren 17 augustus 1923
Geboorteplaats Arnhem
Overleden 2 december 2004
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Antonius Franciscus Johannes Kersjes (Arnhem, 17 augustus 1923Blaricum, 2 december 2004) was een Nederlandse dirigent.

Anton Kersjes[bewerken | brontekst bewerken]

Kersjes werd geboren als jongste kind van de postbode Antonius Franciscus Johannes Kersjes en onderwijzeres Elisabeth Geertruida Peperkamp.[1] Hij begon als violist bij de Arnhemsche Orkest Vereniging, maar leerde directie van Jaap Spaanderman (dirigent aldaar) en Eugène Bigot in Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij in Duitsland om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij violist en dirigent bij het orkest van Tuschinski Theater in Amsterdam. Hier werd hij bekend als arrangeur-begeleider van Leo Fuld. In 1953 begon hij bij het door Jan Huckriede opgerichte Kunstmaand Orkest, dat eind jaren zestig onder zijn leiding overging in het Amsterdams Philharmonisch Orkest. In 1985 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarbij Kersjes nog jarenlang als gastdirigent betrokken bleef. In totaal gaf hij 130 televisieconcerten.[2] Daarnaast dirigeerde hij diverse opera's en vele balletten bij diverse gezelschappen.

Hij was sinds 1964 ook docent orkestdirectie van het Amsterdams Muzieklyceum. Van 1981 tot 1988 leidde hij de Internationale Dirigentenklas en was hij adjunct-directeur van het Conservatorium Maastricht. Tot zijn leerlingen behoorden onder anderen Kees Bakels en Ed Spanjaard in Amsterdam en Henrie Adams, Eduard de Boer, Dirk Brossé, Mels Dees, Geert van Keulen, Alex Schillings en Ger Vos in Maastricht. In 1983/1984 gaf hij de dagelijkse leiding van het orkest uit handen.

Hij gaf in 1980 leiding aan de première van de opera Thijl van Jan van Gilse, die al sinds 1940 op de planken lag.

Margreet van de Groenekan[bewerken | brontekst bewerken]

Margaretha Caecilia (Margreet of wel Gé) van de Groenekan (Amsterdam, 7 mei 1922- aldaar 10 april 1997) was violist. Ze was dochter van cellist en contrabassist Herman Barend (Hems) van de Groenekan en Margaretha Bosboom. Ze speelde in het Gelders Orkest en zat daar naast Kersjes, vanaf 1947 in het Utrechts Stedelijk orkest (eerste viool) en later in het Kunstmaand Orkest. Ze speelde ook in het Kossmann Kwartet met Annie Kossman (viool), Mieke Scager (altviool) en Marijke Helman (cello) en het Kwartet Caecilia met Jetty van Dranen-Feltzer (viool), Ans van Eldik-Thieme (alt) en Corry Jnasen-Reden (cello).

Van de Groenekan en Kersjes trouwden in 1946. Op latere leeftijd zetten zij zich samen in voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Zij richtten in 1994 het Kersjes van de Groenekan Fonds op dat jaarlijks de Kersjes van de Groenekan Prijs toekent. De uitreiking van deze prijs voor 2004 stond gepland voor 2 december, maar werd vanwege Kersjes' slechte gezondheid uitgesteld. Anton Kersjes overleed diezelfde dag na een ziekbed in zijn huis in Blaricum.

Er heeft enige tijd een Anton Kersjes Festival bestaan (2006/2007).