Naar inhoud springen

Kertsj (schiereiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schiereiland Kertsj
Oekraïens:
Керченський півострів
Russisch:
Керченский полуостров
Schiereiland van Vlag van Oekraïne Oekraïne
Kertsj (Krim)
Kertsj
Locatie
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Locatie Krim
Regio Krim
Coördinaten 45° 15′ NB, 36° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3.027 km²
Inwoners
(01.01.2006)
220.852
Lengte 90 km
Breedte 52 km
Hoogste punt 189 m
Detailkaart
Kaart van Schiereiland Kertsj Oekraïens: Керченський півострів Russisch: Керченский полуостров

Het schiereiland Kertsj (Oekraïens: Керченський півострів, Russisch: Керченский полуостров) is een schiereiland in het oosten van de Krim, gelegen ten noorden van de Zwarte Zee, ten zuiden van de Zee van Azov, ten westen van de Straat van Kertsj, die het van het schiereiland Taman, deel van de kraj Krasnodar in Europees Rusland in de Russische Federatie scheidt. De Krimbrug verbindt sinds 2018 de beide schiereilanden.

Het schiereiland Kertsj als onderdeel van de Krim vormt volgens de internationale gemeenschap de autonome republiek van de Krim in Oekraïne. In 2014 annexeerde Rusland de Krim als onderdeel van Rusland onder de naam Republiek van de Krim.

Het schiereiland heeft een oppervlakte van 3.027 km² waarmee het circa 11% van de totale oppervlakte van de Krim beslaat. Het loopt in oostelijke richting en is 90 kilometer lang en 52 kilometer breed. De landengte die het schiereiland van de Krim scheidt is op zijn smalste punt 17 km breed. De Schoorwal van Arabat wordt niet tot het schiereiland gerekend.

Op het schiereiland liggen in het uiterste oosten de naamgevende stad Kertsj, de Oud-Griekse stad Kimmerikon en het natuurreservaat Zapovednik Opoekski.

Zie de categorie Kerch Peninsula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.