Kery James

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kery James
Kery James in maart 2013.
Kery James in maart 2013.
Algemene informatie
Volledige naam Alix Mathurin
Geboren Les Abymes,
28 december 1977
Land Vlag van Guadeloupe Guadeloupe
Werk
Jaren actief 1991-heden
Genre(s) Franstalige rap
Instrument(en) Vocalen
Actief in Ideal J
Functie(s) Rapper
Jaren actief in formatie 1992-1998
Actief in Mafia K'1 Fry
Functie(s) Rapper
Jaren actief in formatie 1997-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Alix Mathurin (Les Abymes, 28 december 1977), beter bekend als Kery James, is een Frans-Antilliaans rapper van Haïtiaanse origine. Hij staat bekend als lid van het rapcollectief Mafia K'1 Fry. Zijn teksten kenmerken zich door een ruime vocabulaire, compromisloze teksten en een kritische visie op de maatschappij en het rapcircuit. Kery James is één van de grondleggers van de Thuglife-beweging in de jaren 90 te Frankrijk.

Hij heeft als rapper een stevige reputatie en kent een grote en loyale aanhang onder de etnisch-culturele minderheden in de Franse banlieues.

Levensloop[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Als zoon van Haïtiaanse ouders werd Kery James geboren te Les Abymes in Guadeloupe. Toen hij 7 jaar oud was verhuisde het gezin naar Orly in Frankrijk, een voorstad van Parijs. In een voorstad met criminaliteit, relatieve armoede en diverse maatschappelijke problemen groeit Kery James op en begint op 12-jarige leeftijd te rappen. Onder de artiestennaam Daddy Kéry debuteert hij in 1991 in het muzieklandschap, door bij te dragen aan een freestyle op het nummer "Ragga Jam", dat te vinden is op het eerste album van MC Solaar. Hoewel aanvankelijk de weigering van de opkomst voor militaire dienst strafbaar was, rapte de brutale 13-jarige Daddy Kéry direct de beroemd geworden rijm:

Aanhalingsteken openen

Je ne veux pas aller au service militaire. Je ne veux pas faire la guerre pour un morceau de terre.

(Ik wil niet treden in de militaire dienstplicht. Ik wil geen oorlog voeren voor een stuk grond.)
— Ragga Jam (1991)
Aanhalingsteken sluiten

Beginjaren met Ideal J[bewerken]

Kéry sluit zich aan bij de rappers Manu Key, Lil Jahson en Mista Flo en vormt met hen de rapgroep Ideal J. Met de jaren verwerven de Ideal J een bescheiden populariteit in het Franse rapcircuit.

Solocarrière[bewerken]

Kery James tijdens een optreden in Rennes (2008).

In 1995 voegt Kery James zich bij de rapformatie Mafia K'1 Fry, een groot project tussen rappers en rapgroepen uit de broeierige Parijse voorsteden in het departement Val-de-Marne. Dit collectief zou uitgroeien tot één van de grootste en populairste rapcrews van Frankrijk.

In 1999 werd de rapper Las Montanas, één van zijn beste vrienden en tevens collega bij het rapcollectief Mafia K'1 Fry, neergeschoten. Nadat deze aan zijn verwondingen overleed besloot Kery James te stoppen met het maken van rapmuziek en zijn prioriteiten te verleggen naar zaken die op privé-gebied voor de rapper destijds meer van belang waren. Hij trok zich terug en vond heil in het islamitisch geloof. Hierop veranderde bij zijn bekering zijn werkelijke voornaam van Alix naar Ali. In 2001 besluit Kery James uiteindelijk toch zijn activiteiten als rapper weer op te pakken. Hij brengt daaropvolgend zijn eerste solo-album uit met de titel Si c'était à refaire (Als het opnieuw kon). Het album werd positief ontvangen in het rapcircuit.

In 2008 bracht hij het album A l'Ombre du Show Business (In de schaduw van de Showbusiness) uit. Op dit album werden vijf tracks gecomponeerd door de destijds opkomende en talentvolle muzikant Stromae, die later in Europa zou gaan uitgroeien tot een groot artiest met sterrenstatus. Ook bevat het album een bijdrage van de befaamde zanger Charles Aznavour. In oktober 2008 brengt Kery James de single X & Y uit, waarvan de opmerkenswaardige clip werd geregisseerd door Mathieu Kassovitz, die eerder wereldwijd furore maakte met de film La Haine. Het album kende een groot succes in Frankrijk en er werden ruim 150.000 exemplaren van verkocht, waardoor het onderscheiden werd met platina.[1]

Op 27 april 2009 brengt Kery James zijn vierde album uit, getiteld Réel (Reëel). Daar waar veel jongere artiesten uit het Franse rapcircuit zich afkeren van de originele Franse rapstroming en zich laten inspireren door de Amerikaanse gangsta rap, baarde Kery James veel opzien met het nummer Le Retour du Rap Français (De terugkeer van de Franse rap), waarin de imposante rapveteraan tekstueel openlijk (naar zijn inziens) het muzikaal waardevolle van het waardeloze scheidt en daarmee definitief uitgroeit tot één van de meest dominante rappers van Frankrijk. Met 23.000 verkochte exemplaren in de eerste week, beland het album op de eerste plaats van de Franse hitlijsten en wordt het al na één maand onderscheiden met platina.

Naar aanleiding van een onvoldane samenwerking in het nummer Foolek, afkomstig van het album A l'Ombre du Show Business, uitte de rapper Black V-Ner in april 2009 een aantal negatieve uitspraken jegens Kery James, waarin hij publiekelijk werd uitgemaakt voor "afzetter", "hoerenzoon" en "beverrat". Na een interview van Kery James over de financiële onenigheden op de radio, besluit de imponerende Black V-Ner direct naar de studio te komen. Ondanks dat hem de toegang tot de studio wordt verboden, volgt er een gewelddadige confrontatie tussen Black V-Ner en Kery James, waarbij onder meer handlangers van Kery James bewapend bleken met een boksbeugel.[2] Hierop kreeg Kery James in november 2009 van de correctionele rechtbank een voorwaardelijk celstraf van tien maanden opgelegd. Na het album Réel in 2009 besloot Kery James zich tijdelijk terug te trekken uit de muziekindustrie.

Muziekstijl[bewerken]

De muziekstijl van Kery James kenmerkt zich door een ruime vocabulaire, compromisloze teksten en een kritische visie op de maatschappij en het rapcircuit. Actief in het circuit van de Franse hiphop, bevindt het werk van Kery James zich voornamelijk in de subgenres van de hardcore rap en politieke hiphop. Op het gebied van politieke rap geldt Kery James als een andersmondialist en vertegenwoordiger van de etnisch-culturele minderheden in Frankrijk. Zijn taalgebruik kenmerkt zich door het gebruik van het verlan. In tegenstelling tot veel andere rappers, veracht Kery James in zijn werk de verheerlijking van criminaliteit, geweld, het straatleven en drugsgebruik. Door zijn ervaringen, straatwijsheden, imposante verschijning en performance bouwt Kery James inmiddels al jarenlang een stevige reputatie op.

Discografie[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Si c'était à refaire 2001 -
Savoir et vivre ensemble 2004 -
Ma vérité 2005 -
À l'ombre du show business 2008 -
Réel 2009 -
92-2012 2012 -
Dernier MC 2013 -
1rightarrow blue.svg Discografie Mafia K'1 Fry

Externe links[bewerken]