Kesselt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kesselt
Dorp in België Vlag van België
Kesselt (België (hoofdbetekenis))
Kesselt
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Lanaken
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 565
Detailkaart
Kesselt (Limburg (Belgische provincie))
Kesselt
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Michielskerk van Kesselt
De Sint-Michielskerk van Kesselt
Portaal  Portaalicoon   België

Kesselt is een kerkdorp in de gemeente Lanaken in België, in de provincie Limburg. Kesselt was een gehucht van de gemeente Veldwezelt voor de fusie van 1977. Eerder nog was het een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2006 telde Kesselt 565 inwoners.

Het dorp ligt tussen de dorpen Veldwezelt en Vroenhoven, ten oosten van de verbindingsweg tussen deze beide dorpen en juist ten westen van het Albertkanaal.

Kesselt ligt geologisch gezien op een plateau, dat omwille van de unieke kleisoort genoemd is naar het dorp (plateau van Kesselt). Het dorp geniet dan ook enige regionale bekendheid omwille van haar steenbakkerij.

In de omgeving van Kesselt is al lang menselijke bewoning. Bij opgravingen, die begonnen in 2008, werd een nederzetting van de Eburonen uit de IJzertijd aangetroffen. Ook werden vier Romeinse waterputten uit de 2e of 3e eeuw gevonden. Deze behoorden bij een Romeinse nederzetting.

Er bestond te Kesselt vanouds een Sint-Michielskapel, die in 1380 mog ondergeschikt was aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Maastricht. Later werd ze bediend door de parochie van Veldwezelt, en in 1849 werd een eigen parochiekerk gebouwd, de Sint-Michielskerk.

Bekende Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kesselt behoort tot de streek Droog-Haspengouw. Het ligt op een hoogte van ongeveer 98 meter. Ten oosten van Kesselt loopt het Albertkanaal en aan de overzijde van dit kanaal ligt nog een smalle strook Belgisch grondgebied, aangrenzend bij de Maastrichtse woonwijken Daalhof en Hazendans op Nederlands grondgebied.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lafelt, Vroenhoven, Hees, Veldwezelt

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]