Ketelmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ketelmeer
Ketelmeer (Nederland (hoofdbetekenis))
Ketelmeer
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 36′ NB, 5° 44′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 35 km²
Gemiddelde diepte 2,4 m
Maximale diepte 3,5 m
Overig
Belangrijkste bronnen IJssel
Belangrijkste uitlopen IJsselmeer
Eiland(en) IJsseloog
Plaatsen Ketelhaven, Schokkerhaven
Foto's
Ketelmeer
Ketelmeer vanaf de Noordoostpolderzijde
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Ketelmeer is een Nederlands meer.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ketelmeer is 3500 hectare groot en maakt onderdeel uit van de Randmeren Noord van het IJsselmeer (de twee andere Randmeren Noord zijn het Zwarte Meer en het Vossemeer). De gemiddelde diepte bedraagt ongeveer 2,4 meter.

Het Ketelmeer ligt voor het grootste deel in de provincie Flevoland en voor een kleiner deel in de provincie Overijssel, bij de monding van de rivier de IJssel (onder andere het Keteldiep), die wordt gevormd door het Kampereiland.

Het Ketelmeer grenst aan de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Kampen.

Naar het westen toe staat het in verbinding met het eigenlijke IJsselmeer (de grens wordt gevormd door de Ketelbrug), naar het oosten toe met het Zwarte Meer (hier wordt de grens gevormd door de balgstuw bij Ramspol) en naar het zuiden toe met het Vossemeer (deze begint ten zuiden van het Keteldiep).

Het Ketelmeer ontstond in 1956 toen Oostelijk Flevoland werd drooggemaakt.

Vervuiling[bewerken | brontekst bewerken]

IJsseloog

De bodem van het Ketelmeer was ernstig vervuild met een 50 centimeter dikke laag slib afkomstig van fabrieken aangevoerd vanuit de IJssel. Dit slib bevatte paks, pcb's en zware metalen. Het verplaatste zich langzaam richting het IJsselmeer. In het Ketelmeer is daarom een slibdepot aangelegd, IJsseloog waar 20 miljoen m3 verontreinigd slib in is opgeslagen. De bodem van het IJsseloog is van klei en de dijken zijn met folie bekleed tegen lekkage.

Scheepvaart[bewerken | brontekst bewerken]

In het westelijk deel van het Ketelmeer heeft Rijkswaterstaat tussen 2007 en 2009 een nieuwe vaargeul aangelegd. Deze vaargeul, Hanzerak-West genaamd, is ruim 6 kilometer lang, 160 meter breed en heeft een waterdiepte van ruim 6 meter onder Normaal Amsterdams Peil. Het Ketelmeer maakt onderdeel uit van een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart. Hij verbindt de vaarweg Amsterdam – Lemmer, de IJssel en het Zwarte Meer met het IJsselmeer. Verder zorgt het voor aansluiting met de nieuwe Zuiderzeehaven in Kampen, deze is nu bereikbaar voor kustvaarders tot 2.000 ton.

Natuurontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het zand dat vrijkwam bij het graven van het slibdepot IJsseloog en bij het graven van de vaargeul, werd gebruikt voor de aanleg van eilanden bij IJsseloog en eilanden en ondiepten bij de IJsselmonding. Doel hiervan is het creëren van nieuwe natuur- en recreatiegebieden met een diversiteit aan biotopen, waaronder rietmoerassen en zandplaten, als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland.

Het Ketelmeer is samen met het Vossemeer aangewezen als Natura 2000 gebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ketelmeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.