Ketenrestaurants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ketenrestaurants zijn ondernemingen met restaurants met eenzelfde naam en veelal hetzelfde aanbod qua eten en drinken.

Met name in de Angelsaksische wereld zijn ketenrestaurants al decennia lang erg populair. Veel van deze ketens zijn inmiddels wereldwijd zeer bekende merken.

Fast food-restaurantketens[bewerken]

McDonald's in Sint Petersburg

Fast food-restaurantketens zijn goede voorbeelden van restaurantketens. Voorbeelden:

In fast food-restaurants worden zeer goedkope maaltijden in een omgeving gericht op snelle afhandeling aangeboden. Veel fast food-restaurantketens zijn tegenwoordig wereldwijd actief.

Middenklasse-restaurantketens[bewerken]

Outback Steakhouse in de Verenigde Staten.

Middenklasse-restaurantketens (casual dining) zijn een bekend fenomeen in Noord-Amerika. Hier worden maaltijden tegen een schappelijke prijs aangeboden in een ongedwongen sfeer. Voorbeelden:

In het verleden hebben meerdere ketens gepoogd zich buiten Noord-Amerika te vestigen. Vaak echter met beperkt succes. Applebee's is hiervan een voorbeeld.[1] La Place is een succesvolle Nederlandse middenklasse restaurantketen.

Hogere klasse restaurantketens[bewerken]

Hogere klasse-restaurantketens (fine dining) zijn ook een bekend fenomeen in Noord-Amerika. Hier worden maaltijden tegen een hogere prijs aangeboden in een formele sfeer. In Nederland is de keten Gauchos Grill een goed voorbeeld van een hogere klasse restaurantketen.