Ketikoti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Keti-koti)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ketikoti
De viering in Paramaribo
De viering in Paramaribo
Andere namen Dag der Vrijheden
Gevierd door Afro-Surinamers
Gevierd in Suriname, Nederlandse Antillen, Nederland
Datum 1 juli
Ingesteld in 1863
Het standbeeld van Kwakoe in Paramaribo

Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.[1]

Er kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte slaven kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen.

Ketikoti in Suriname[bewerken | brontekst bewerken]

In Suriname heet deze dag officieel Dag der Vrijheden, maar de feestdag wordt ook wel informeel Kettingsnijden genoemd. Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven.

Onderdeel van de festiviteiten is Bigi Spikri ('Grote Spiegel'), een kleurige parade in feestelijke en vaak traditionele kledij, waarbij de vrouwen vaak kleine witte parasols met zich meedragen.

Standbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van honderd jaar Ketikoti werd in 1963 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo een standbeeld onthuld. Het beeld van Kwakoe stelt een weggelopen en weer gevangengenomen slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar vrijheid.

Bij de Ghanese Akan, de voorouders van veel slaven, is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden, zoals Kwassi voor een kind dat op zondag ter wereld kwam. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

Ketikoti in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Creolen of Afro-Surinamers, maar ook Afro-Antillianen in Nederland vieren dit feest eveneens op 1 juli of herdenken dan het einde van de slavernij in de kerk. In Nederland wordt Ketikoti sinds 2009 groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden.[2] Omdat het park gerenoveerd werd, vond de viering in 2015 eenmalig op het Amsterdamse Museumplein plaats.

Sinds 2013 staat er ook een monument ter herdenking van de slavernij in Rotterdam. Het is geplaatst in het Lloydkwartier aan de oever van de Nieuwe Maas, op de plek waar ooit veel slavenhandelaren met hun schip vertrokken richting Afrika.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]