Keulsekade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keulsekade
Keulsekade
Geografische informatie
Begin Adikade
Eind Havenweg/Tractieweg
Lengte ca 1.7 km
Algemene informatie
Genoemd naar Keulse Vaart
Bestrating klinkers en asfalt
Opvallende gebouwen Douwe Egberts en de Muntsluisbrug (rijksmonument)
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Keulsekade is een straat in de Nederlandse stad Utrecht, die loopt vanaf iets voorbij de Adikade naar de Havenweg. Zijstraten van de Keulsekade zijn de Fregatstraat, Vleutensevaart, Spinozaplantsoen, Makassarstraat, Groeneweg, Ambonstraat, Salawatihof, Billitonkade en Adikade. Parallel aan de Keulsekade ligt het Merwedekanaal met op de andere oever de Kanaalweg die via de Spinozabrug[1] of de Muntsluisbrug is te bereiken. De Keulsekade is ongeveer 1.7 kilometer lang en gaat in het noorden over in de Havenweg ter hoogte van de Werkspoorhavenbrug. Naast bebouwing zoals woonhuizen bevinden zich aan de Keulsekade ook enkele woonboten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de naam van de straat verwijst naar de Keulse Vaart, de vaarweg tussen Amsterdam en de Lek die later deels deel ging uitmaken van het Merwedekanaal, lag deze echter oostelijker: de Vaartsche Rijn maakte er deel van uit.

Aan de Keulsekade is tegenwoordig het bedrijf Douwe Egberts gevestigd, dat in 1929 verhuisde van de Catharijnekade hiernaartoe.[2] Ook bevinden zich aan de Keulsekade de Muntsluisbrug (dit is een rijksmonument)[3] en de Industriehavenbrug (een gemeentelijk monument)[4].

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Keulsekade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.