Kevin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor de plaats in Montana, zie Kevin (Montana) - voor de rapper, zie Kevin (rapper).

Kevin is een voornaam die oorspronkelijk uit Ierland komt. De naam kan ook als Kevyn gespeld worden.

De naam is afgeleid van "Caoimghin" dat 'knap, slim en nobel door geboorte' betekent. De bekendste heilige met deze naam was Sint Kevin (Coemgen of Kevin van Glendalough).

Een Iers lied, Kevin Barry, dateert uit 1916 en gaat over een jongen met die naam, die zijn leven offerde om de Ierse leiders te redden.

In Nederland en België komt de naam vrij veel voor. Ook in Duitsland is de naam lang populair geweest; uit onderzoek van de Universiteit Oldenburg onder leerkrachten in het basisonderwijs bleek in 2009 echter dat de naam Kevin (en vergelijkbare jongens- en meisjesnamen als Mandy, Angelina en Justin) gezien werd als een typische naam voor de onderklasse van de samenleving, en dat deze opvallend vaak in verband gebracht met leer- en gedragsproblemen. Eén lerares merkte zelfs op: 'Kevin is geen voornaam, maar een diagnose!'[1] Dit was mede het gevolg van het zogenaamde 'Kevinisme' of 'Chantalisme', een schertsende benaming voor de vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw ontstane gewoonte om kinderen een ongewone, exotische voornaam te geven, met name in de lagere sociale klasse.[2] Ook in Frankrijk is dit fenomeen bekend [3].

Alle pagina's die met Kevin beginnen