Kevin Whately

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kevin Whately
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Kevin George Edward Whately
Geboren 6 februari 1951
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Kevin Whately (Newcastle-upon-Tyne, 6 februari 1951) is een Engels acteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol als Robbie Lewis in de detective-serie Inspector Morse.

Kevin Whately is getrouwd met Madelaine Newton en heeft met haar twee kinderen.

Whately is nooit echt doorgebroken als acteur, omdat hij zijn sterk accent van Newcastle behield (ondanks zijn opleiding als acteur in Londen), wat voor een acteur op dat ogenblik nog ongebruikelijk is.

Maar toch heeft Kevin Whately er al een heuse TV-carrière opzitten. Hij is te herkennen in onder andere The Return of the Soldier (1982), The English Patient (1996) en Footprints in the Snow (2005).

Zijn broer Frank is een leraar in Drama aan de universiteit van Londen.

Na de dood van John Thaw die de rol van Inspector Morse speelde, heeft Kevin Whately zijn eigen televisieserie gekregen, Lewis getiteld. Het laatste en negende seizoen van deze serie is in het najaar van 2015 uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn er 33 afleveringen. Robbie Lewis is nu Detective-Inspector en heeft een nieuwe Detective-Sergeant: James Hathaway (gespeeld door Laurence Fox (1978)) als assistent.

The Children is een driedelige Engelse politieserie die in april 2010 door de KRO werd uitgezonden. De rol van Cameron wordt gespeeld door Kevin Whately.

Filmografie[bewerken]