Keyhole Markup Language

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Keyhole Markup Language, ook wel afgekort als KML, is een op XML gebaseerde standaard opmaaktaal voor geografische data.[1] Het wordt met name gebruikt voor het programma Google Earth. Maar ook Google Maps en Marble zijn in staat om KML bestanden weer te geven.

Het KML bestand beschrijft een aantal features (locaties (placemarks), beelden/figuren (images), 3D modellen, tekstuele beschrijvingen) die weergegeven worden in bv. Google Earth en Google Maps. KML en GML hebben een gemeenschappelijk grammaticale vorm.

KML is ontwikkeld door Keyhole Inc., dat in 2004 werd overgenomen door Google Inc.. KML is in 2008 als ISO-standaard erkend. Sindsdien wordt het beheer en de ontwikkeling gedaan door het Open Geospatial Consortium, een onafhankelijke internationale organisatie. [1]

Voorbeeld[bewerken]

 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 <kml xmlns="http://earth.google.com/kml/2.0">
 <Placemark>
   <description>New York City</description>
   <name>New York City</name>
   <Point>
     <coordinates>-74.006393,40.714172,0</coordinates>
   </Point>
 </Placemark>
 </kml>

KMZ[bewerken]

Het formaat KMZ is de gezipte versie van dit bestand. Je kunt de inhoud van zo'n KMZ bestand eenvoudig bekijken door eerst de extensie ('KMZ') te veranderen in 'ZIP'. Dus placemark.kmz ⇒ placemark.zip. Daarna kun je het zip bestand uitpakken en zie je de inhoud ervan. Dat is dan meestal in ieder geval een KML bestand en mogelijk enkele bijbehorende afbeeldingen.

Externe links[bewerken]