Khalil Gibran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zelfportret met muze, 1911
de jonge Khalil Gibran, gefotografeerd door Fred Holland Day

Khalil Gibran, ook wel Kahlil Gibran; geboren als Gibran Khalil Gibran, Arabisch: جبران خليل جبران, Aramees: ܓ̰ܒܪܢ ܚܠܝܠ ܓ̰ܒܪܢ (Bsharri, 6 januari 1883New York, 10 april 1931) was een artiest, dichter en schrijver.

Levensloop[bewerken]

Gibran werd geboren in Libanon en bracht het grootste deel van zijn productieve leven door in de Verenigde Staten van Amerika. Enkele poëtische werken van hem waren De Profeet (1923) en Jesus, de Zoon van de Mens (1928). Hierin combineerde hij delen van westerse en oosterse mystieken.

Gibran schreef met zijn poëtische werken geschiedenis: vooral zijn boek De Profeet is zeer geliefd geworden bij het publiek en wordt tot op de dag van vandaag door velen gebruikt als persoonlijke bijbel. Tevens is hij in de Arabische wereld bekend als vrijdenker en schrijver, een van de weinigen van zijn tijd die over grenzen en verschillen heen keek. Zijn werk is zeer toegankelijk voor zowel religieuzen als hen die zich thuis voelen in het atheïsme. Naast het schrijven schilderde hij veelvuldig; in zijn boeken staan veel van zijn werken. Zijn werken zijn vertaald in meer dan 25 talen. Zijn schilderijen en tekeningen zijn over de hele wereld te vinden.