Khanaqin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khanaqin
Xaneqîn
Plaats in Irak Vlag van Irak
Khanaqin (Irak)
Khanaqin
Situering
Provincie Diyala
Coördinaten 34° 20′ NB, 45° 22′ OL
Algemeen
Inwoners 175.000 (schatting)
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Azië

Khanaqin (Arabisch: خانقين, Ḫānaqīn, Koerdisch: خانه قين, Xaneqîn) is een stad in het noordoosten van Irak. De stad heeft een geschat aantal inwoners van 175.000, voornamelijk Koerden. De stad ligt buiten de autonome regio van Koerdistan, in de provincie Diyala.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is tijdens het bewind van Saddam Hoessein op de lijst gezet om net als Kirkoek gearabiseerd te worden. Dit kwam er niet helemaal van terecht, omdat het arabiseringsproces vooral op Kirkoek was gericht. In de praktijk wordt de stad gezien als onderdeel van de autonome regio Koerdistan, maar op papier is de stad een deel van de provincie Diyala, Irak.

Inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De meerderheid van de inwoners zijn koerden. Zij hangen de sjiitische stroming van de islam aan. Verder wonen er ook Arabische sjiieten en is er een kleine populatie Turkmen

Aanslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Khanaqin is vaker het toneel van terroristische aanslagen. De stad is zeer gevoelig voor aanslagen van extremistische soennieten die het vooral op Koerden en sjiieten hebben gemunt. De laatste aanslag was begin februari 2007, hierbij kwamen tijdens Asjoera 30 mensen om het leven.

Koerdisch stadsbestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van de stad bestaat uit 21 leden die via de gemeenteraadsverkiezingen van 30 januari 2005 zijn gekozen. De Koerden bezitten 14 van de 21 zetels, de sjiitische partijen 4 en de andere Iraakse partij 3 zetels.