Khuda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Khuda of Khoda (Perzisch: خدا, Koerdisch: Xweda, Xuda) is het Perzische woord voor Here of God. Voorheen werd dit woord gebruikt om te verwijzen naar Ahura Mazda, de belangrijkste godheid van het zoroastrisme en vandaag de dag wordt het naast Allah wel voor de God van de islam gebruikt door Iranezen, Koerden en Afghanen. Verder is het een leenwoord in het Bengali, Urdu, Sindhi, Hindi en enkele zuidoost-aziatische talen.

Sommige Perzen geloven dat het "Khoda" de correcte naam van God is. Een ander woord voor God in de Perzische taal is "Ya Hou", dat wordt uitgesproken als het oorspronkelijke Hebreeuwse woord voor God, Yahweh.

Het woord is samengesteld uit het eerste deel van "Khod-", wat vertaald 'zelf weg, en het achtervoegsel "-a" wat "de middelen om te komen" betekent. Hoe kan het woord "Khoda" met "ons aan het zelf" of "komen om zelf vertalen. Met andere woorden, door gebruik te maken van het "ego" om eigen "ik" zal plaatsvinden, vindt men de kracht, die alles kan regelen. Dit betekent dat als je zelf vind ik de God kan helpen of Khoda.

De begroeting "Khuda Hafiz" (Moge God je beschermen) is vooral in het Perzisch en Koerdisch gebruikelijk en wordt ook door moslims in Zuid-Azië gebruikt.