Kick Out Zwarte Piet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is een actiegroep in Nederland die zich verzet tegen het bestaan en de vertoning van de figuur Zwarte Piet omdat de groep vind dat Zwarte Piet een uiting van racisme is.

De actiegroep staat een geheel racismevrij Sinterklaasfeest voor. Radicale beeldkenmerken die het stereotype van de Zwarte Piet onderstrepen moet in de ogen van KOZP verdwijnen. De nieuwe zwarte piet heeft de gewone huidskleur van de acteur die de zwarte piet speelt, draagt geen stigmatiserende kleding en sieraden en gedraagt zich als een normale, gezonde Nederlander. Specifieke rollen die door de piet worden gespeeld ondersteunen het verhaal van het sinterklaasfeest, maar verwijzen niet meer naar discriminerend stereotypisch voorkomen of gedrag van donkere mensen of (erger) slaven.

Zij protesteren tegen het traditionele uiterlijk en de traditionele rol van Zwarte Piet tijdens het sinterklaasfeest. Zij menen dat het uiterlijk, de rol en vooral de zwarte of diep donkerbruine schmink racistisch, discrimineren en denigrerend is. Zwarte pieten moeten – tenminste in de ogen van KOZP – door middel van allerlei capriolen, domme grappen en onnozel gedrag voor de sinterklaasfeestvreugde zorgen. Zo wordt volgens hen het beeld van de aan blanken onderworpen donkere slaven uit het verleden in stand gehouden. Voorstanders van het handhaven van het huidige beeld stellen dat zij niet discrimineren en dat (de rol van) Zwarte Piet traditie is.

KOZP deed voor het eerst van zich horen vlak voor de intocht van Sinterklaas in Meppel in 2015. De voorman van KOZP is Jerry Afriyie.

Een deel van de anti-Zwarte Pietactivisten vindt KOZP te soft. Zij vinden dat de verandering te langzaam gaan en leggen de nadruk op meer en hardere acties.[1]

Door toenemende zorgen is KOZP in 2017 opgenomen in Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland zoals dat door de veiligheidsdiensten is opgesteld. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof benadrukte daarbij nog dat de groep geen geweld gebruikt had.[2] Een jaar later werd de snelwegblokkade in de buurt van Dokkum van het pro-Pietenkamp genoemd, terwijl KOZP ontbrak in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]