Kigeri V van Rwanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kigeri V Ndahindurwa (Cyangugu, 29 juni 1936), was van juli 1959 tot juli 1960 mwami (koning) van het Rwandese deel van het Belgische mandaatgebied Ruanda-Urundi.

Na de dood van Mutara III van Rwanda (Tutsi) op 25 juli 1959 kozen de stammen in Rwanda Kigeri (opnieuw een Tutsi) tot mwami van het Rwandese deel van Ruanda-Urundi gekozen. Een aantal Hutu's vond de verkiezing van Kigeri V onrechtmatig. In november 1959 vond er een Hutu-revolte plaats. Op 25 juli 1960 ging Kigeri V in ballingschap.

In januari 1961 vond er een volksraadpleging plaats waarin de meerderheid van de bevolking (voornamelijk de Hutu's) zich uitspraken vóór de republikeinse staatsvorm.

Kigeri V leeft in ballingschap in de Verenigde Staten. In 2007 gaf de Rwandese president Paul Kagame in een interview met de BBC aan dat hij niet negatief staat tegenover de terugkeer van Kigeri V naar Rwanda. Hij zou van hem zelfs weer mogen aantreden als constitutioneel monarch, maar eerst zal moeten worden gepeild of dit ook de wens van het Rwandese volk is.[1]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
koning Mutara III
Staatshoofd van Rwanda
1959-1961
Opvolger:
president Dominique Mbonyumutwa