Kijkshop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kijkshop B.V.
Onderdeel van Listerus & Partners Capital Advisors AB (2015), voordien Klockgrossisten i Norden Netherlands BV
Oprichting 1973
Hoofdkantoor Zaltbommel, Nederland
Producten non-foodartikelen
Website www.kijkshop.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kijkshop B.V. is een Nederlandse winkelketen opgericht in 1973 en onderdeel van het Zweedse Listérus & Partners Capital Advisors BV (sinds 2015). Het bedrijf exploiteert 70[1] filialen in Nederland en tot 2007 een aantal filialen in België, onder de naam "Bestsellers".[2] Kijkshop biedt een assortiment van non-foodartikelen, zoals consumentenelektronica en sieraden. Het hoofdkantoor van de Kijkshop bevindt zich in Zaltbommel en het distributiecentrum in Hedel.

Geschiedenis[bewerken]

In 1973 werd het eerste filiaal van Kijkshop geopend in 's-Hertogenbosch. Kijkshop hanteerde een nieuwe winkelformule. De formule houdt in dat alle producten in de winkels in een glazen vitrine staan. Bij de producten staat een uitgebreide beschrijving. De medewerkers van de winkel staan in principe alleen achter de balie. Het productnummer kan op een kaart ingevuld worden en bij de kassa worden afgegeven. Vanuit een magazijn worden de producten aan de kassamedewerker doorgegeven. Op die manier is Kijkshop minder kosten kwijt aan personeel dan andere bedrijven.

Kijkshop was tot 2002 onderdeel van Maxeda, voorheen VendexKBB. Dat jaar werd Kijkshop door middel van een managementbuy-out losgemaakt van haar moederbedrijf en kwam terecht bij de holding Retail Network. Na verkoop door Retail Network aan het Zweedse Klockgrossisten i Norden Netherlands BV (KIN) in 2007[3] werd de winkelformule van een Kijkshopfiliaal in Utrecht op proef veranderd. In deze winkel zijn een groot deel van de producten op een 'normale' wijze toonbaar gemaakt.

In maart 2015 werd Kijkshop gekocht door het eveneens Zweedse investeringsbedrijf Listérus & Partners Capital Advisors AB.[4]

In maart 2017 meldde het bedrijf dat het 20 van de 87 filialen ging sluiten vanwege tegenvallende omzetcijfers en verliezen. In de voorafgaande jaren werden ook al meerdere filialen gesloten. Op het hoogtepunt had Kijkshop meer dan 100 filialen.[5]

Kijkshop.nl[bewerken]

Sinds 1999 is het bedrijf actief op internet en later is het logo van de keten 'Kijkshop.nl' geworden. Medio 2007 veranderde de Zweedse CEO van Kijkshop.nl de pay-off in 'Kijkshop.nl, slim bekeken'.