Kiky Heinsius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiky Heinsius
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Hendrika Jacoba Gerritsen-Heinsius
Geboren 12 april 1921, Amsterdam
Overleden 27 december 1990
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1942-1944
Groep Nederlands verzet
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Hendrika Jacoba (Kiky) Gerritsen-Heinsius (Amsterdam, 12 april 1921 - 27 december 1990) was een verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leven en werk[bewerken]

Kiki Heinsius woonde aan het begin van de oorlog in Amsterdam en werkte bij De Bijenkorf. Haar beste vriend, de Joodse Rudolf Richter, was in juni 1941 naar Mauthausen gedeporteerd en daar overleden. Toen begin 1942 een andere Joodse vriend, Leo Zwart, het bevel kreeg van Harderwijk naar Amsterdam te verhuizen, bood ze hem aan onder te duiken in haar huisje in de Amsterdamse Rustenburgerstraat. Leo werd in november 1942 op straat gearresteerd, naar Kamp Westerbork overgebracht en gedeporteerd.

Begin 1943 vroeg Kiky's vriendin Anna Maass of ze haar Joodse vriend Sieg Goldsteen wilde verbergen, die uit een werkkamp ontsnapt was. Kiki gaf hem onderdak in haar huis en stal voor hem bonkaarten van haar werkgever. Een paar weken later vond ze een veiliger onderduikadres voor hem.

Nadat Kiki verhuisd was naar een groter appartement nam zij Judith Fransman in huis, een kennis van Sieg. Op verzoek van het Amsterdamse verzet, reisde Kiki geregeld naar Drenthe om valse papieren voor onderduikers op te halen. In mei 1943 bracht ze Ies Walvisch naar een onderduikadres in Meppel. Toen Sieg en Ies in september 1943 gevaar liepen, bracht Kiki ze terug naar Amsterdam, samen met Ies' vriendin Judith. Deze operatie was erg gevaarlijk, vooral omdat de documenten van de mannen slechte vervalsingen waren. Sieg dook onder bij Kiki, Ies vond onderdak bij zijn toekomstige schoonfamilie, waar hij bleef tot aan de bevrijding.

Op 2 februari 1944 werd Kiki’s appartement overvallen en werden Kiki en Sieg weggevoerd. Sieg kwam in juni 1944 om in Midden-Europa. Kiki werd naar Kamp Vught, Ravensbrück en het Agfacommando, een buitencommando van Dachau gestuurd. Daar werd ze op 30 april 1945 bevrijd.

Na de oorlog beschreef Kiky haar ervaringen in de verschillende concentratiekampen in haar memoires, die echter in Nederland niet gepubliceerd zijn.[1]

Voor haar hulp aan Joodse onderduikers kreeg Kiky Gerritsen-Heinsius op 15 september 1989 de Yad Vashem-onderscheiding voor 'Rechtvaardige onder de Volkeren' van de staat Israël. De Nederlandse overheid onderscheidde haar met het Verzetsherdenkingskruis.[2]