Killer Kamal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Killer Kamal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1984
Land Nederland
Werk
Jaren actief 2004-heden
Genre(s) Rap
Actief in Youssef & Kamal
Functie(s) Rapper, zanger
Jaren actief in formatie 2004-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Killer Kamal (1984) is een fictieve Nederlands-Marokkaanse rapper uit Woensel. Hij was tussen 2004 en 2014 lid van de rapgroep Youssef & Kamal en werd landelijk bekend met nummers waarin enkele bekende Nederlanders hevig werden bekritiseerd.

Killer Kamal vertolkt het stereotype beeld van de jongere Mocro zoals die door de Nederlandse maatschappij toegekend of aangeschreven wordt. Omdat hij uitsluitend gecensureerd in beeld gebracht wordt of een bivakmuts draagt, bestaat de algemene twijfel of de rapper fictief is of echt bestaand.[1] Desondanks kent de rapper een relatieve populariteit dankzij zijn harde, compromisloze, kritische en protesterende teksten en werd hij onbedoeld een symbool voor jongeren van etnisch-culturele minderheden in Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kamal werd in een Parijse banlieue geboren als zoon van Marokkaanse immigranten en de broer van zanger Aziz.[2] Later emigreerde Kamal naar Vaartbroek in Woensel-Noord dat een stadsdeel is van Eindhoven, de plaats die Kamal in zijn muzikale werk alom vertegenwoordigt. Tussen 2004 en 2014 verkreeg Kamal bekendheid als helft van het duo Youssef en Kamal, die met hun satirische parodie op doorsnee Nederlands-Marokkaanse straatrap meerdere malen landelijk in het nieuws kwamen door hun hyperbolische disstracks, waarin met name politicus Geert Wilders geregeld het mikpunt was.[3] Vanaf 2008 was het duo minder actief, waardoor het typetje Kamal verder ging als soloartiest onder de naam Killer Kamal.[4] Nadien verscheen Killer Kamal op verschillende tracks.[5]

In januari 2009 was Kamal te zien in het muziekprogramma 101Barz van BNN, waar hij met Gino Pietermaai meedeed aan drie studiosessies. Het nummer Woensel, waarin Kamal in 2012 samenwerkte met Fresku, Opgeschore, Lange Ritch en Pietju Bell, werd als muziek gebruikt voor het soundtrackalbum van de film New Kids Nitro. In augustus 2016 verscheen het nummer Ik Vergeet Dit Niet, waarin geluidsfragmenten voorkomen van het programma Wegmisbruikers!. In maart 2017 bracht Killer Kamal samen met Pietju Bell het nummer Lekker Dansen uit.[6]

Naast de invloeden van rapformaties als Mafia K'1 Fry en DHC[7] is het personage van Killer Kamal eveneens los gebaseerd op de personen uit het boek Mocro Maffia en het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Zodoende wordt hij gecensureerd in beeld gebracht en rapt hij op een sarcastische manier over Interpol ("Ze zoeken naar mijn winterhol.") of criminele activiteiten ("Met Oud en Nieuw kluisjes kraken"). Hoewel Kamal een fictief personage is, kent de rapper een relatieve populariteit dankzij zijn harde, compromisloze, kritische en protesterende teksten en werd hij onbedoeld een symbool voor jongeren van etnisch-culturele minderheden in Nederland. Dit zorgde tevens voor een opmars van de jongerentaal Murks, dat gesproken wordt door autochtone jongeren, waarin de uitspraak en de woordkeuze van Marokkaanse jongeren die Nederlands spreken wordt nagedaan. In december 2011 kwam hij terug met Youssef met het nummer New Kids Nitro samen met Fresku en andere artiesten uit Eindhoven.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie discografie Youssef & Kamal voor losse nummers als lid van Youssef & Kamal.
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Fluffy 2008 - - - met Shock-N-Surprise en Fresku
Hotel Hafla 2008 - - - met Gino Pietermaai
Slik 2008 - - - met Gino Pietermaai
Kom Mee Naar Bed Toe 2008 - - - met Gino Pietermaai
Testosteronbommen 2016 - - - met Braz, Fresku, MocroManiac, Pietju Bell, San Holo
Ik Vergeet Dit Niet 2016 - - - met Teemong (prod.)
Volg Je Moeder 2016 - - - met Ramiks (prod.)
Lekker Dansen 2017 - - - met Pietju Bell, Teemong (prod.)
Westside 2017 - - - met Josylvio, 3robi
Sorry 2017 - - - met Fresku, MocroManiac, JBoy, Woenzelaar, Pietju Bell, Braz
hier 2017 - - - met Teemong, Shock-N-Surprise (prod.)
Saaf Slaaf 2017 - - - met Teemong (prod.)
Mug 2018 - - - met Teemong (prod.), Pietju Bell
Natuur 2018 - - - met Teemong (prod.)
Wat Een Junk 2019 - - - met Teemong (prod.)
Qlaqel 2019 - - - met Teemong (prod.)
Action 2019 - - - met JoeyAK, Djaga Djaga
Raqaqa 2020 - - - met Teemong (prod.)
Recessie 2020 - - - met Teemong (prod.)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]