Kiltunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiltunnel
Kiltunnel vanuit 's-Gravendeel
Kiltunnel vanuit 's-Gravendeel
Algemene gegevens
Locatie Dordrecht
Coördinaten 51° 46′ NB, 4° 38′ OL
Gaat onder Dordtsche Kil
Lengte totaal 901 m
Lengte gesloten deel 406 m
Breedte 31 m
Rijstroken 2 x 2
Bouw
Bouwperiode 1974 - 1977
Opening 1977
Bouwkosten ƒ 143 miljoen
Gebruik
Weg N217
Tol €1,45 - €5,00
Kiltunnel (Zuid-Holland)
Kiltunnel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Kiltunnel is een tunnel voor wegverkeer onder de Dordtsche Kil tussen 's-Gravendeel en Dordrecht. De tunnel is een van de tunnels van het Rijnmondse tunnelnetwerk. Het is een toltunnel en werd geopend op 1 oktober 1977. Langzaam verkeer en openbaar vervoer zijn gevrijwaard van tol. De N217 leidt door de Kiltunnel en sluit aan de Dordtse zijde aan op de industrieterreinen, de A16 (hiertoe links- of rechtsaf) en de N3 (rechtdoor).

Geschiedenis[bewerken]

Om het mogelijk te maken dat grote chemicaliëntankers het Haven- en industriegebied Moerdijk konden bereiken werd de Kiltunnel onder de Dordtse Kil ruim een meter dieper aangelegd dan waarvoor deze tunnel in eerste instantie was ontworpen. De meerkosten werden afgewenteld op de provincie Zuid-Holland. Als gevolg hiervan betalen de gebruikers van de tunnel na meer dan 40 jaar nog steeds tolgeld.[1]

Betalingswijze[bewerken]

De betaling geschiedt aan de Dordtse zijde en kan alleen per "telecard" of contant worden gedaan. De "telecard" is een RFID-kaart waaraan een vooraf betaald tegoed is gekoppeld. De kaart is alleen tegen contante betaling van borg en eerste tegoed verkrijgbaar en blijft eigendom van het Wegschap 'Tunnel Dordtse Kil' (zie hieronder).

De verplichting om contant te betalen leidt sinds de jaren negentig af en toe tot ergernis bij weggebruikers, omdat elektronisch betalen gemeengoed is geworden en sommige mensen geen contant geld bij zich hebben. Hoewel de telecard in eerste instantie alleen tegen contante betaling is te krijgen, is het tegoed daarna ook met pinpas aan te vullen.

Eigendom en exploitatie[bewerken]

De Kiltunnel is eigendom van het Wegschap 'Tunnel Dordtse Kil', een gemeenschappelijke regeling.

De exploitatie van de Kiltunnel kost jaarlijks circa 8 miljoen euro, waarvan 6,5 miljoen euro wordt opgebracht door tolgelden (Bron: Begroting 2005 Wegschap Dordtse Kil). Het negatieve saldo wordt aangevuld door de betrokken overheden: provincie Zuid-Holland 50%, gemeente Dordrecht 42%, gemeente Binnenmaas 6% en gemeente Strijen 2%.

Per 1 januari 2013[2] zijn de tarieven als volgt:

Tarieven Contant Telecard
Laag <2,30 m €2,00 €1,45
Hoog ≥2,30 m €5,00 €3,80

Fietsers en voetgangers hoeven geen tol te betalen om gebruik te maken van de tunnel. Wanneer er een omleidingsroute door de Kiltunnel is ingesteld, als gevolg van calamiteiten in de Heinenoordtunnel, wordt de tunnel tijdelijk tolvrij gemaakt voor alle verkeer. Dit kan, afhankelijk van de situatie, in één of in beide richtingen worden gedaan.