Kim Duchateau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kim Duchateau (Sint-Truiden, 1968) is een Vlaams striptekenaar, cartoonist, illustrator, animatiefilmtekenaar, muzikant en schrijver.

Zijn bekendste figuren zijn "Aldegonne" en "Esther Verkest".

Situering[bewerken]

Kim Duchateau studeerde animatiefilm op de KASK in Gent van 1989 tot 1993. Kim Duchateau is ondertussen een zeer productieve en inventieve striptekenaar, cartoonist en illustrator. Hij weet een trefzekere lijn te combineren met een soms pijnlijk scherp gevoel voor humor. Hij hoort net als Nix en Jeroom thuis in Kamagurka's stripschool.
Hij tekent en tekende cartoons voor oa de Morgen, de Standaard, NRC Handelsblad, Knack, P-Magazine, L'echo des Savanes en Fluide Glacial. In zijn actuele cartoons vertrekt Duchateau van een concreet gegeven uit de actualiteit, maar probeert dat te overstijgen om naderhand niet gedateerd over te komen. Kim zelf getuigt ervan met de woorden: "Mijn universum is absurd, maar het zit wel volstrekt logisch in mekaar".
Als winnaar van de Bronzen Adhemar in 2007 kreeg de stripauteur een grote retrospectieve in de Warande te Turnhout door hemzelf eigenzinnig vormgegeven. Duchateau toont er ruimtelijke impressies uit zijn stripwereld zoals de bloopermachine (die alles doet mis gaan), de slaapkamer van Aldegonne en een inspirerende hoek met het personage Esther Verkest.
In mei 2011 krijgt hij een expo in het Brusselse stripmuseum ter gelegenheid van de 10de verjaardag van zijn heldin Esther Verkest. Een maand later wordt hij samen met oa Ever Meulen, Conz en Marec mee uitgenodigd zijn schilderijen tentoon te stellen op de expo "Een dagje aan zee" in Cultuurcentrum te Bredene onder curatorschap van Herr Seele. Tegenwoordig werkt hij ook nog voor Deredactie.be, de Zondag en Apache.be.

In 2016 maakte hij met Hanco Kolk de graphic novel "De man van nu".

Kim is de zoon van de Sint-Truidense plastisch kunstenaar Hugo Duchateau.

Kims bekendste stripfiguur Esther Verkest had een cameo in het Kiekeboealbum Bij Fanny op schoot (2005).

Naast tekenaar speelt hij in verschillende groepen zoals Phlitman & Kang, The lama home band, Blutch, Isthmus in Irk, Schoofsduchateautrio en zijn eenmansband Kim Kangaroo of Kim Kangman. Na het onafhankelijk uitbrengen van een paar singles (o.a. Les Chiens comiques met neef Dirk Swartenbroekx, beter bekend als Buscemi) en cdr's verscheen begin 2011 de vinyl-LP "Velvet Coma hotel" van Phlitman and Kang op 250 exemplaren met artwork van Sarah Yu Zeebroek. In 2012 de 10" "Candy queen speedway" en in 2014 de plaat "Monsters" met 220 verschillende unieke geschilderde hoezen, waarop ze beroep deden op andere tekenaars zoals oa Sarah Yu Zeebroek en Kloot per W.

Werk[bewerken]

Publiceert oa in de Morgen, P-Magazine, Knack, Humo, Belang van Limburg, Fluide Glacial, Zone 3500, Eppo en Stripgids. Vanaf 7 oktober 2014 zal hij echter niet mee in De Morgen verschijnen, nadat deze krant hun 14-jarige samenwerking opzegde.

 • Sinds 2000 dagelijkse cartoon Bis in De Morgen
 • Stripreeks met Ester Verkest in P-magazine en Eppo (met reeds 10 albums, de laatste heette Esther waakt)
 • Aldegonne in Stripgids en illustraties in Knack met album
 • Wekelijks strookje op de kinderpagina van de NRC
 • Strips in Fluide Glacial.
 • Madelfried de Onverschrikkelijke in Belang van Limburg
 • Samensteller en Illustraties bij sprookje voor volwassenen Er was geenszins (teksten van onder 18 anderen Urbanus, Kees van Kooten en Kamagurka)
 • In het najaar 2008 publiceerde hij een aantal cartoons op de tentoonstelling Mijn hof=Begijnhof in Sint-Truiden. In deze cartoons becommentarieert hij visueel spitsvondig alle aspecten van het leven van de begijnen.
 • Theatertournee "Jan en Kim" met Jan de Smet (de nieuwe snaar)

Onderscheidingen[bewerken]

 • 2006 Stripschappening in de categorie "Avontuur en Vermaak" voor het derde deel uit de reeks Esther Verkest
 • 2007 Bronzen Adhemar

Externe links[bewerken]