Kimba de Witte Leeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kimba de Witte Leeuw
Genre Anime
Bedenker Osamu Tezuka
Hoofdrollen Billie Lou Watt
Gilbert Mack
Frank Fontaine
Hal Studer
Regie Eichi Yamamoto
Land van oorsprong Japan
Taal Japans
Gerelateerde series Leo the Lion
The New Adventures of Kimba The White Lion
Uitzendingen
Start 6 oktober 1965
Einde 28 september 1966
Afleveringen 52
Netwerk of omroep Fuji Television
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Kimba de Witte Leeuw (Japanss titel Jungle Emperor (ジャングル大帝, Janguru Taitei), Engelse titel Kimba the White Lion), is een Japanse animeserie gebaseerd op de manga Jungle Emperor. De serie werd bedacht door Osamu Tezuka, en uitgezonden van 1965 tot 1966 met een totaal van 52 afleveringen.

De anime is wereldwijd een succes geworden, vooral in Australië en de Verenigde Staten.

Verhaal[bewerken]

De serie begint in Afrika, midden 20e eeuw. De mensheid vormt een steeds grotere bedreiging voor de wildernis, dus leidt een witte leeuw genaamd Caesar een groep dieren naar een veiligere plek. Hij maakt echter de fout het vee van een nabijgelegen dorp aan te vallen om voor voedsel voor hem en de andere roofdieren te zorgen. Door deze aanvallen op hun vee huren de dorpelingen een professionele jager in genaamd Viper Snakley (Ham Egg in de Japanse versie). Viper doodt Caesar, en vangt de leeuwin die bij hem was. Zij zal naar een dierentuin worden gebracht per schip. Tijdens de reis bevalt de leeuwin van een welp genaamd Kimba.

Tijdens de reis leert Kimba van zijn moeder de idealen van zijn vader. Wanneer het schip in een zware storm beland, kan Kimba ontsnappen en valt in zee. Hij spoelt aan op het strand, alwaar hij wordt gevonden door een paar mensen. Ze nemen hem mee en verzorgen hem. Tijdens zijn verblijf bij de mensen leert Kimba de voordelen van de menselijke cultuur kennen, en neemt zich voor bij zijn terugkeer in de jungle de dieren meer beschaving bij te brengen zodat er hopelijk eindelijk vrede komt.

De rest van de serie focust op Kimba’s terugkeer in de jungle. Hij moet ondanks zijn jonge leeftijd zijn vaders plaats als keizer van de jungle innemen en proberen de orde te herstellen. Ondertussen probeert hij de band tussen mensen en dieren te versterken.

Rolverdeling[bewerken]

De Engelse stemmen werden verzorgd door:

Spin-offs[bewerken]

De serie kreeg een aantal spin-offs:

Vergelijking met de Leeuwenkoning[bewerken]

In 1994, na het uitkomen van de Disneyfilm De Leeuwenkoning, begonnen de geruchten dat Disney “Kimba de Witte Leeuw” als inspiratiebron had gebruikt voor de film. Disney hield echter vol nog nooit van Kimba te hebben gehoord tot De Leeuwenkoning was uitgekomen. Sommigen vonden echter dat De Leeuwenkoning personages en scènes bevat die sterke overeenkomsten met Kimba vertoonden.

De controverse rondom dit onderwerp heeft jaren geduurd en werd zelfs geparodieerd in de aflevering "'Round Springfield" van The Simpsons.

Externe link[bewerken]