Kinbaku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouw waarbij de armen volgens kinbaku op asymmetrische manier zijn gebonden.

Kinbaku (Japans: 緊縛), ook wel Shibari genoemd, is een Japanse vorm van bondage waarbij een persoon op een kunstzinnige en erotische manier met touw wordt vastgebonden. Het binden zelf is een belangrijk onderdeel van het spel waar veel tijd aan wordt besteed. Het binden is aan esthetische regels gebonden. Er wordt hierbij veel touw gebruikt waardoor iemand eigenlijk in een web van touw gevangen zit. Een ander typisch gebruik is om iemand in een asymmetrische houding te dwingen.

In het westen wordt vaak de term Shibari gebruikt. In principe hebben shibari en kinbaku dezelfde betekenis. Wanneer men het over de esthetische kant heeft spreekt men vaker van shibari en wanneer men het over de bdsm-kant heeft over kinbaku.

De Japanse schilder Seiu Ito (1882 -1961) wordt wel gezien als de grondlegger van kinbaku in haar huidige vorm. Nobuyoshi Araki is een fotograaf die veel foto's heeft gemaakt van vrouwen in kinbaku. Onder andere Lady Gaga liet zich op die manier door hem fotograferen. Ook voor een videoportret door Robert Wilson poseerde Lady Gaga in kinbaku.

Kinbaku moet zorgvuldig gebeuren. Bij ondeskundige handelingen kan de bloedtoevoer afgekneld worden of ontstaan schuurwonden doordat het verkeerde touwsoort gebruikt wordt.

Zie de categorie kinbaku van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.