Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Leesjury (tot 2020: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)) is een jury voor jeugdliteratuur in Vlaanderen. De jury bestaat uit kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Hiervoor komen ze soms samen in leesgroepen waar ze praten over de boeken.

De KJV is in 1998 ontstaan uit de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen (KJJ) en de Kinder- en Jeugdjury Limburg (KJL), maar in 2001 splitste de KJL zich weer af. Zij hanteerden de naam Lees 1 7 (spreek uit: Lees eens even) tot het initiatief werd stopgezet in 2017. De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen ging onder deze naam verder als een programma van Iedereen Leest vzw.

Nederlandstalige boeken geschreven door in Vlaanderen wonende Belgische auteurs en in het Nederlands vertaalde boeken door Belgische auteurs die in Vlaanderen wonen komen in aanmerking voor de prijzen. Kinderen kunnen hun stem uitbrengen op genomineerde boeken. De prijzen worden in mei uitgereikt. De jury heeft ook een eigen website.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Leeftijd tot 6 jaar

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Leeftijd 8 tot 10 jaar

Leeftijd 10 tot 12 jaar

Leeftijd 12 tot 14 jaar

Leeftijd 14 jaar en ouder

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]