Kinder- en jeugdpsychiatrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kinder- en jeugdpsychiatrie is een medisch specialisme en onderdeel van de psychiatrie. In sommige landen wordt kinder- en jeugdpsychiatrie als een volledig apart specialisme gezien, in andere is het een subspecialisme binnen de psychiatrie.

Omvang[bewerken | brontekst bewerken]

Kinder- en jeugdpsychiatrie is een onderdeel van de geneeskunde dat focust op de diagnose, behandeling en preventie van psychische aandoeningen bij kinderen, adolescenten en hun familie. Dit omvat onder andere hechtingsproblemen, leerstoornissen, angst, autisme, ADHD, ticstoornissen, agressie, eetstoornissen, psychotrauma, depressie en het syndroom van Gilles de la Tourette.

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

De kinder- en jeugdpsychiatrie richt zich voornamelijk op kinderen tot 18 jaar. In sommige gevallen kunnen patiënten tot 25 jaar oud zijn indien er sprake is van een ontwikkelingsstoornis. Heel vaak worden de ouders nauw betrokken in de behandeling, gezien het gezin veel invloed kan hebben op de genezing of verbetering van het kind. Psychiatrie bij baby's en peuters wordt ook wel infantpsychiatrie genoemd, bij adolescenten is er sprake van jeugdpsychiatrie of adolescentenpsychiatrie.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland duurt het vierenhalf jaar om kinder- en jeugdpsychiater te worden na de basisopleiding tot arts. De eerste tweeënhalf jaar volgt de AIOS een algemene opleiding in de psychiatrie, daarna kan er gekozen worden om twee jaar te subspecialiseren in kinder- en jeugdpsychiatrie.[1]

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen wordt de opleiding kinder- en jeugdpsychiatrie apart van volwassenpsychiatrie georganiseerd. De opleiding duurt vijf jaar, waarin de arts-specialist in opleiding ervaring opdoet met alle leeftijdsgroepen. Een van deze vijf jaren wordt wel gedaan in de volwassenpsychiatrie, om een brede opleiding rond verschillende psychiatrische stoornissen te krijgen.[2]