Kinderbeveiliging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kinderbeveiliging is een technische maatregel om te voorkomen dat kleine kinderen zich verwonden of toegang krijgen tot potentieel gevaarlijke situaties, stoffen of toestellen of minder geschikte televisieprogramma's of internetsites.

Valbeveiligingen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze zijn gericht op het voorkomen van verwondingen bij kinderen tijdens normale dagelijkse situaties zoals stootrubbers op puntige hoeken van meubels, rubberen tegels nabij speeltoestellen, traphekje bij trapgat, etc.

Kindersloten[bewerken | brontekst bewerken]

Deze zijn meer gericht op het voorkomen van gebruik door kinderen. Er zijn twee soorten kindersloten, mechanisch en elektrisch.

Elektronisch kinderslot[bewerken | brontekst bewerken]

Elektronische kindersloten zitten op televisies, satellietontvangers en digitale ontvangers. Het kinderslot wordt gebruikt om jonge kijkers te beschermen tegen zenders waar zij niet naar zouden moeten kijken op jonge leeftijd zoals pornozenders. Het gaat vaak om een cijfercombinatie.

Op computers kunnen ook kindersloten zitten, met dezelfde reden als bij televisies.

Mechanisch kinderslot[bewerken | brontekst bewerken]

Mechanische kindersloten zijn een technische oplossing om te voorkomen dat kinderen in gevaarlijke situaties komen.

Voorbeeld van mechanische kindersloten:

Ook zijn er mechanische oplossingen voor het onbedoeld openen van lades en deuren van bijvoorbeeld (keuken)kasten. Meestal bestaan deze uit een metalen of kunststof pal, die de lade of deur slechts enkele centimeters laat openen, welke door volwassenen eenvoudig weggedrukt kan worden.