Kinderpostzegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kinderpostzegels)
Ga naar: navigatie, zoeken
Postzegel 1929 voor het kind 6 cent
Polygoonjournaal uit 1954. Kinderpostzegelactie.
Polygoonjournaal uit 1959. Burgemeester C.J. de Ranitz van Utrecht koopt de eerste kinderpostzegels, waarbij de opbrengst gaat naar minder bedeelde kinderen.

Kinderpostzegels zijn postzegels waarvan de toeslag, het bedrag boven op de frankeerwaarde, gebruikt wordt voor projecten die ten goede komen aan de jeugd. Zwitserland had in 1912 de eerste kinderpostzegel waarvan de opbrengst naar Pro Juventute ging.

Kinderzegels in Nederland[bewerken]

Voor het kind 1924

Nederland was in 1924 het tweede land dat kinderpostzegels ging verkopen. Sindsdien verschijnen er elk jaar kinderpostzegels uitgezonderd in de oorlogsjaren 1942-1944. Vanaf 1936 werd de toeslag op de zegels vermeld, aanvankelijk in kleine letters onder het zegelbeeld, sinds 1949 in het zegelbeeld. Elk jaar wordt een nieuwe serie uitgegeven met een ander thema. De verkoop wordt georganiseerd door de Stichting Kinderpostzegels Nederland, die de opbrengst gebruikt om goede doelen te steunen ten bate van het kind.

Verkoop door scholieren[bewerken]

Ook nu nog krijgen de kinderen van de basisschool van groep 7 en 8 jaarlijks van hun school intekenlijsten waarmee ze vervolgens in de buurt gaan rondlopen om de kinderpostzegels te verkopen. De kopers schrijven op een intekenlijst welke postzegels ze willen kopen. Ze kunnen ook briefkaarten bestellen. Kopers van de zegels krijgen een stickertje dat ze op de deur kunnen plakken, om aan te geven dat men dat jaar al kinderpostzegels heeft gekocht, zodat het geen zin heeft om daarvoor nogmaals aan te bellen.

Na enkele weken krijgen de kinderen de postzegels en briefkaarten, die ze bij de kopers kunnen afleveren. Aanvankelijk werd daarbij contant betaald. Sinds begin jaren 90 moeten de kopers van de kinderpostzegels het bedrag echter zelf via de bank overmaken, meestal met een incassomachtiging. Gebleken was namelijk dat het steeds vaker voorkwam dat het contante geld "verdween". Hetzij door de kinderen zelf, hetzij door personen die de kinderen beroofden.

Sinds een aantal jaren hoeven de kinderen de bestellingen niet meer zelf te bezorgen. Deze worden tegenwoordig per post aan iedereen bezorgd. Daarnaast kunnen mensen sinds 2016 de kinderpostzegels ook online bestellen, zodat ook verre vrienden of familieleden kinderpostzegels kunnen bestellen bij de scholieren.

Trivia[bewerken]

De Nederlandse kinderzegelblokken 1965 – 1970 staan op een door de Fédération Internationale de Philatélie opgestelde lijst van schadelijke uitgiften omdat de toeslag van twee van de vijf zegels hoger was dan de helft van de frankeerwaarde (waardoor verzamelaars onnodig op kosten gejaagd zouden worden).

Andere landen[bewerken]

Naast Zwitserland en Nederland bestaan er ook in andere landen kinderpostzegels zoals Duitsland waar ze Jugendmarken worden genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]