Kinepolis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinepolis
Kinepolis in Hoofddorp
Kinepolis in Hoofddorp
Beurs Euronext: KIN
Oprichting 1997
Hoofdkantoor Gent, Vlag van België België
Producten bioscopen
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kinepolis Group is een Belgische bioscoopketen met filialen in Europa. Het bedrijf ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen (familie Bert en familie Claeys) en liet zich in 1998 op de beurs noteren. Kinepolis telt 50 bioscopen in Europa. Er zijn vestigingen in België (11), Nederland (18)[bron: 2019][1], Spanje (6), Frankrijk (11), Luxemburg (3), Zwitserland (1) en Polen (1). De groep is marktleider in België met de helft van de verkoop van alle filmtickets in België, en wordt daarom door de Raad voor de Mededinging gecontroleerd. In 2016 onthaalde de groep 23,8 miljoen bezoekers. Zij stelt ruim 2300 medewerkers tewerk. Naast haar bioscoopactiviteit is de groep ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in de jaren 60 opgericht door Albert Bert en Rose Claeys-Vereecke. De markt van bioscopen was in die periode heel versnipperd. Bijna elke stad had zijn filmzalen, en de meeste daarvan waren uitgebaat door onafhankelijke zelfstandigen. Sinds de jaren 70 en 80 veranderde dit en ontstonden meerdere groepen, waaronder Kinepolis. Tegenwoordig is Kinepolis een grote speler op Europees vlak, en de grootste in België.

Jaren 1960: Cinema Majestic[bewerken]

Albert Bert startte zijn loopbaan in de jaren zestig met de overname van zijn vader van Cinema Majestic in Harelbeke. Hij brak die in 1970 af en bouwde in de plaats een modern gebouw met twee zalen: de eerste duplex in België. De zalen waren kenmerkend voor de zalen die hij in de toekomst zou bouwen: grote schermen, aflopende zetelrijen voor een ongehinderd zicht en een bar tussen beide boven elkaar liggende zalen. Daarboven waren appartementen waar Albert Bert eerst zelf woonde, daarna zijn zonen en familie.

Men probeerde hetzelfde in het winkelcentrum Ring Shopping in 1973, opnieuw met twee moderne zalen die ongeveer even groot waren, maar gezien de beschikbare ruimte een vlakke stoelopstelling hadden met hoger geplaatste en kleinere schermen. Voor de opening van de Pentascoop in het centrum was dit de modernste duplex van Kortrijk, na 1975 waren het vooral films die in de Pentacoop plaats moesten maken voor nieuwere films die hier eindigden. In 1992 was Cine Ring niet rendabel meer en werd gesloten, twee jaar later werden de zalen omgebouwd tot een winkel.

Jaren 1970: Trioscoop en Pentascoop[bewerken]

Fase twee startte in 1972, toen ontwikkelde Albert Bert samen met zijn schoonzus Rose Claeys-Vereecke de eerste multiplex Trioscoop in Hasselt. Dit complex telde drie zalen (later werden dit er 7). In 1975 opende hij de Pentascoop in Kortrijk met vijf zalen.

Jaren 1980: Decascoop en eerste megaplex in Europa[bewerken]

In 1981 werd de Gentse Decascoop met tien zalen gebouwd, een "multiplex"-bioscoop. In dat jaar stichtte hij tevens Decatron, een onderneming gericht op het ontwikkelen en bouwen van bioscopen. Ze hadden namelijk veel vernieuwende ideeën, waardoor ze grotere bioscoopcomplexen wilden bouwen die aan scherpe kwaliteitseisen voldeden.

De Decascoop werd in schijfjes gebouwd, wat later ook bij Kinepolis Brussel en Metropolis Antwerpen zou toegepast worden; eerst openden de zalen 1 tot en met 4 aan de linkse kant van de centrale foyer, Iets later aangevuld met een tijdelijke zaal achteraan de foyer (Dat scherm werd later gebruikt om reclame te maken voor toekomstig films). Daarna werden de andere zalen rechts van de foyer om de zoveel maanden per twee geopend. Uiteindelijk zouden in de kelder van het gebouw nog twee kleine zaaltjes worden toegevoegd, waarvan de kijkomstandigheden niet aan de kinepolis standaard beantwoorden: kleine schermen, amper hoogteverschil tussen de zetelrijen en voor de digitale projectie luid hoorbare projectoren.

Boven de foyer liep over de volledige lengte de projectiekamer, zodat een of twee operatoren alle zalen konden bedienen, de grote zalen waren ook met het THX geluidssysteem uitgerust.

Beide families deelden deze plannen en samen vernieuwden ze hun bioscoopactiviteiten totaal met de multiplex en megaplex. Tegen het einde van de jaren 80 was de eerste megaplex een feit: Kinepolis Brussel, met 25 zalen, opende de deuren in 1988.

Jaren 1990: Kinepolis Group[bewerken]

In 1997 fuseerden de groep Bert en de groep Claeys tot één concern: Kinepolis Group. Met de beursgang in 1998 en de internationale expansie (met onder andere multiplexen in Madrid en Rijsel) vanaf de tweede helft van de jaren negentig werd Kinepolis Group steeds meer een toonaangevende Europese bioscoopexploitant. Sindsdien veranderden er meer namen naar Kinepolis. Op Hoog-Kortrijk werd toen ook een nieuw complex gebouwd met tien zalen: Kinepolis Kortrijk. De Pentascoop verloor meer en meer bezoekers en zo werd het complex uiteindelijk verkocht en werd het Budascoop.

Jaren 2000: Nieuw bioscoopconcept[bewerken]

In 2006 gingen de twee families uit elkaar: de familie Claeys verkocht alle aandelen aan externe investeerders. De co-CEO van de groep is nog altijd Joost Bert, zoon van oprichter Albert. Dit ging gepaard met het nieuwe bioscoopconcept waar Kinepolis zich naartoe wilde ontwikkelen: toekomende en vertrekkende bezoekersstromen ontmoeten elkaar in een centrale, open foyer. Bezoekers ontmoeten elkaar tegenwoordig voor en na de film in de foyer, in plaats van de vertrekkende bezoekers meteen naar buiten te jagen. Iedereen is er welkom, ook niet-filmbezoekers.

Naast de foyer werden enkele nieuwe hoeken ingericht: filmhoek met trailers van de huidige programmering (in plaats van de vroegere filmposters) en een zithoek met trailers van releases in de komende weken of maanden, een gamehoek met de nieuwste games en de nieuwe Kineshop. De snackbar met bediening werd omgevormd en verder uitgebreid naar selfservice. Het aanbod breidde uit naar een breed assortiment van dranken, versnaperingen en retailartikelen (gaande van fruitsalades, pizza's en popcorn tot T-shirts, filmposters en boeken). Het verkopen in de zaal zelf werd op die manier ook stopgezet.

Daarnaast werd ook het systeem van vooraf genummerde plaatsen gelanceerd, zonder het scheuren van tickets aan de kassa of controle aan de deur. In elke zetel is namelijk een sensor ingebouwd, waardoor iedere ingenomen plaats automatisch geregistreerd wordt. Het controlemechanisme vergelijkt het aantal verkochte tickets met het aantal aanwezigen in de zaal. Op die manier werd ook het vooraf reserveren aangemoedigd: bezoekers kunnen hun tickets via internet bestellen of via de self-kassa's aan de ingang van de complexen aankopen.

Tijdens de film werd ook een pauze ingelast, maar dit is intussen zo goed als afgelopen. De pauze duurde vaak te lang en men had de indruk een stuk van de film te missen. Enkel in de vestiging in Hasselt wordt bij elke film een pauze ingelast. In de andere vestigingen wordt er enkel een pauze ingelast bij kinderfilms en films met een lange speelduur.

De eerste vestigingen die volgens dit concept hoorden waren de nieuwste Kinepoliscomplexen in België, zijnde die in Brugge (juli 2006) - tevens testexemplaar - en Oostende (juli 2007). Na de opening van deze vestigingen werden de andere complexen verbouwd en/of uitgebreid tot huidig concept.

In 2007 lanceerde Kinepolis ook de eerste 3D-films in de cinema en werd het concept Opera in de Cinema gelanceerd met een eerste seizoen operastukken. Tegenwoordig zijn alle zalen in de Kinepolis-complexen uitgerust met digitale DLP-projectoren, waarvan een groot deel beschikt over de revolutionaire Dolby 3D-technologie, die in de jaren 00 zijn opgang maakte. Deze technologie is op z'n minst in één zaal aanwezig in elke vestiging.

Sinds 1 mei 2009 wordt een 3D-supplement gevraagd voor 3D-films. Dit betekent dat elke bezoeker extra betaalt bovenop zijn filmticket of bioscoopcheque om een 3D-voorstelling te gaan bekijken.

Na het succes van Opera in de Cinema werd in juni 2009 gestart met Theater in de Cinema, live vanuit Londen.

In 2012 raakte bekend dat Kinepolis Brussel mogelijk moet wijken voor het grote NEO-project, waarbij een groot masterplan met winkelcentrum de hele Heizelvlakte gaat hertekenen.

Tevens in 2012 lanceerde Kinepolis een wijziging in de programmering, waarbij een extra startblok gelanceerd werd rond 21u. Dit telt echter enkel van maandag tot donderdag. In het weekend vervalt dit blok. Dit blok werd vooral gelanceerd om te voldoen aan de wensen van de werkmens, die vaak de film van 20u moeilijk kan halen, en voor wie de film van 22u te laat is.

In Leuven hanteert men sinds april 2012 ook heel nieuw programmatiesysteem. In plaats van de - traditionele - vaste vertoningsblokken zal de bioscoop werken met 'aansluitende vertoningsmomenten'. In plaats van te werken met vaste vertoningsblokken, laat men nu elke 20 minuten een film starten. Op die manier kan men toch een uitgebreid filmaanbod bieden, gespreid over de hele dag. Dit systeem wordt voorlopig enkel in Leuven gehouden.

Overnames en nieuwe projecten[bewerken]

In 2014 kocht Kinepolis twee complexen aan in Spanje (Alcobendas en Alicante). Enkele maanden later werd het concern Wolff Bioscopen uit Nederland overgenomen.

In september 2014 werd bekend dat het gemeentebestuur van Breda instemt met het plan van Kinepolis een vestiging te openen op de Bavelse Berg aan de rand van Breda.[2].

Op 1 juli 2015 kreeg Kinepolis groen licht voor de bouw en exploitatie van een nieuw cinema-complex op de site van de jaarbeurs van Utrecht. Deze zogenaamde megaplex cinema telt 14 zalen met een totale zitcapaciteit 3300 plaatsen.[3] Op 8 juli 2015 maakte de groep bekend dat ze de Franse cinema Mégaroyal (12 zalen en een zitcapaciteit van 2100) in Bourgoin-Jallieu (op circa 35 km ten oosten van Lyon) heeft overgenomen.[4] Amper twee dagen later kwam het nieuws dat Kinepolis de groep Utopolis overneemt. Deze cinemagroep telt dertien bioscopen waarvan vier in België (Mechelen, Aarschot, Lommel en Turnhout), drie in het Groothertogdom Luxemburg, vijf in Nederland en één in Frankrijk.[5] In 2016 opende Kinepolis vijf nieuw gebouwde bioscopen in Nederland (Dordrecht, Breda, Utrecht), Spanje (Granada) en Frankrijk (Fenouillet, nabij Toulouse). Begin 2017 werd ook een nieuwbouwproject aangekondigd in 's-Hertogenbosch (Nederland). Medio oktober 2019 start Kinepolis met de bouw van een bioscoop op het Calafornieplein van Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem.[6]

De voormalige Cinemeerse in Hoofddorp van NH groep. Na de overname door Kinepolis, werd dit een Kinepolis-bioscoop

In september 2017 koopt de Kinepolis group voor 84,2 miljoen euro 'Landmark Cinemas', de tweede grootste speler in Canada, en steekt daarmee voor het eerst de oceaan over. Landmark bezit, vooral in het centrum en westen van Canada 43 bioscopen met in totaal 302 zalen en 55000 zitplaatsen, en heeft een marktaandeel van 10 %. De hoofdzetel van Landmark Cinemas bevindt zich in Calgary (Alberta).[7]

In 2019 nam Kinepolis de bioscoop Arcaplex in Spijkenisse over.[8]

Kinepolis in cijfers[bewerken]

Cijfers 2018 Aantal bioscopen Aantal zalen Aantal zitplaatsen Aantal bezoekers Opmerking
(31 december)
Vlag van België België 14 138 37.280 9,0 miljoen
Vlag van Frankrijk Frankrijk 12 141 33.635 6,6 miljoen
Vlag van Spanje Spanje 8 137 33.899 4,3 miljoen
Vlag van Nederland Nederland 17 121 22.486 4,1 miljoen
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1 8 1.555 0,1 miljoen
Vlag van Luxemburg Luxemburg 3 22 4.927 0,9 miljoen
Vlag van Canada Canada 45 319 46.147 11,6 miljoen
Vlag van Polen Polen 1 18
TOTAAL 101 886 178.911 35,6 miljoen
Cijfers 2017 Aantal bioscopen Aantal zalen Aantal zitplaatsen Aantal bezoekers Opmerking
(31 december)
Vlag van België België 11 138 36.280 8,4 miljoen
Vlag van Frankrijk Frankrijk 11 128 31.661 7,1 miljoen
Vlag van Spanje Spanje 6 99 28.693 4,4 miljoen
Vlag van Nederland Nederland 17 117 22.047 3,2 miljoen
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1 8 1.555 0,1 miljoen
Vlag van Luxemburg Luxemburg 3 22 4.927 1,0 miljoen
Vlag van Canada Canada 43 302 55.157 1,1 miljoen
Vlag van Polen Polen 1 18
TOTAAL 92 832 180.291 25,3 miljoen
Cijfers 2016 Aantal bioscopen Aantal zalen Aantal zitplaatsen Aantal bezoekers Opmerking
(31 december)
Vlag van België België 12 149 36.262 8,4 miljoen UGC Gulden Vlies Brussel niet inbegrepen in aantal zitplaatsen en bezoekers
Vlag van Frankrijk Frankrijk 11 128 31.948 7,0 miljoen
Vlag van Spanje Spanje 6 99 28.682 4,4 miljoen
Vlag van Nederland Nederland 15 104 20.356 2,8 miljoen
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1 8 1.555 0,1 miljoen
Vlag van Luxemburg Luxemburg 3 22 4.843 1,1 miljoen
Vlag van Polen Polen 1 18
TOTAAL 49 528 123.675 23,8 miljoen
Cijfers 2015 Aantal bioscopen Aantal zalen Aantal zitplaatsen Aantal bezoekers Opmerking
(31 december)
Vlag van België België 12 148 36.697 9,2 miljoen UGC Gulden Vlies Brussel niet inbegrepen in aantal zitplaatsen en bezoekers
Vlag van Frankrijk Frankrijk 10 120 30.561 6,4 miljoen
Vlag van Spanje Spanje 5 91 27.765 4,4 miljoen
Vlag van Nederland Nederland 14 84 16.308 1,7 miljoen
Vlag van Luxemburg Luxemburg 3 22 4.927 0,3 miljoen
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1 8 1.555 0,1 miljoen
Vlag van Polen Polen 1 18
TOTAAL 46 491 117.813 22,1 miljoen

Lijst van de Kinepolis-bioscopen[bewerken]

Bioscopen in exploitatie[bewerken]

Bioscoop Opening Aantal zalen Aantal zitplaatsen Kleinste zaal Grootste zaal Opmerkingen
Vlag van België Kinepolis Antwerpen 1993 24 7.368 182 694 Voorheen Metropolis
Vlag van België Kinepolis Brugge 2006 8 1.535 96 397
Vlag van België Kinepolis Brussel 1988 25 6.737 100 628 In 2016 werd de IMAX-zaal als 25e zaal heropend
Vlag van België Kinepolis Gent 1981 12 3.407 57 598 Voorheen Decascoop
Vlag van België Kinepolis Hasselt 1996 13 3.025 118 434
Vlag van België Kinepolis Imagibraine (Braine-l'Alleud) 1998 10 2.368 118 418
Vlag van België Kinepolis Kortrijk 1997 10 2.511 118 385
Vlag van België Kinepolis Leuven 1997 7 1.870 159 446 Voorheen Supercity Leuven
Vlag van België Kinepolis Liège 1997 16 5.010 209 699
Vlag van België Kinepolis Oostende 2007 8 1.752 85 512
Vlag van België Palace Liège 1911 5 1.010 112 450
Vlag van Frankrijk Forum Centre Nîmes 4 464 61 183
Vlag van Frankrijk Kinepolis Lomme (Lille) 1996 23 7.258 120 708
Vlag van Frankrijk Kinepolis Mulhouse 1999 14 4.566 209 735
Vlag van Frankrijk Kinepolis Nancy 2005 10 2.647 142 500
Vlag van Frankrijk Kinepolis Nîmes 2000 12 2.500 75 519
Vlag van Frankrijk Kinepolis Saint-Julien-lès-Metz 1995 14 4.001 120 411
Vlag van Frankrijk Kinepolis Thionville 1999 10 2.854 127 498
Vlag van Frankrijk Kinepolis Longwy 7 1.301 120 323 Voorheen Utopolis Longwy - overgenomen in 2015
Vlag van Frankrijk Kinepolis Bourgoin-Jaillieu 12 1.978 79 381 Overgenomen in 2015
Vlag van Frankrijk Kinepolis Rouen 14 2.539 77 408 Overgenomen in 2015 van UGC
Vlag van Frankrijk Kinepolis Toulouse 2016 8 1.164 99 277 Geopend eind 2016
Vlag van Frankrijk Kinepolis Brétigny-sur-Orge 2018 10 1.530 87 302 Geopend in september2018
Vlag van Frankrijk KLUB Metz 2018 7 904 57 279 Voormalige cinema Palace overgenomen in september 2018
Vlag van Frankrijk Kinepolis Servon 2019 9 1209 97 288
Vlag van Luxemburg Kinepolis Kirchberg 1996 10 2.693 120 491 Utopolis-groep overgenomen in 2015
Vlag van Luxemburg Kinepolis Belval 7 1.498 120 542
Vlag van Luxemburg Ciné Utopia 1983 5 661 61 252
Vlag van Spanje Kinépolis Alicante Plaza Mar 2 16 2.790 122 311 Overgenomen van Abaco Cinebox op 1 april 2014
Vlag van Spanje Kinépolis Granada 2004 15 4.594 207 414
Vlag van Spanje Kinépolis Madrid Ciudad de la Imagen 25 8.264 197 964
Vlag van Spanje Kinépolis Madrid Diversia 12 2.861 74 554 Overgenomen van Abaco Cinebox op 11 juni 2014
Vlag van Spanje Kinépolis Valencia 2001 24 8.136 214 706
Vlag van Spanje Kinépolis Nevada (Granada) 2016 8 1.669 139 266
Vlag van Nederland Cinerama Filmtheater (Rotterdam) 7 1.061 103 292 Wolff-groep overgenomen op 2 juli 2014
Vlag van Nederland Cineast, Centrum (Enschede) 3 451 143 163
Vlag van Nederland Kinepolis Enschede 10 2.734 167 422
Vlag van Nederland Kinepolis Dordrecht 2016 6 1.180 115 285
Vlag van Nederland City (Utrecht) 1936 3 508 85 338
Vlag van Nederland Kinepolis Groningen 2006 10 1.884 74 379
Vlag van Nederland Huizen 4 779 102 274
Vlag van Nederland Kinepolis Den Helder 2003 6 768 89 291 Utopolis-groep overgenomen in 2015
Vlag van Nederland Kinepolis Almere 2004 8 2.244 169 544
Vlag van Nederland Kinepolis Emmen 2005 7 1.249 126 319
Vlag van Nederland Kinepolis Oss 1978 5 768 35 334
Vlag van Nederland Kinepolis Zoetermeer 1998 8 1.247 91 226
Vlag van Nederland Kinepolis Breda 2016 10 1.711 107 328 Geopend op 1 augustus 2016
Vlag van Nederland Kinepolis Jaarbeurs 2016 14 3.166 102 619 Geopend op 14 december 2016 (6 zalen), rest open in maart 2017
Vlag van Nederland Kinepolis CineMagnus Schagen 5 560 70 143 NH groep overgenomen op 1 / 2018
Vlag van Nederland Kinepolis CineMeerse Hoofddorp 8 1.114 124 152
Vlag van Nederland Kinepolis 's-Hertogenbosch 2018 7 1.012 116 268 Geopend op 26 juni 2018
Vlag van Nederland Kinepolis Arcaplex (Spijkenisse) 2019 9 951 overgenomen op 14 november 2019[8]
Vlag van Zwitserland Kinepolis Schaffhausen 2000 8 1.555 88 447
Vlag van Polen Kinepolis Poznan 18 6.660 Uitgebaat door ITIT-groep
Vlag van Canada Landmark Cinemas London 8 779 70 147 Landmark Cinemas group overgenomen in 2017
Vlag van Canada Landmark Cinemas Airdrie 2 876
Vlag van Canada Landmark Cinemas Brooks 1 221
Vlag van Canada Landmark Cinemas Calgary Country Hills 16 1.770
Vlag van Canada Landmark Cinemas Calgary Shawnessy 10 2.560
Vlag van Canada Landmark Cinemas Drayton Valley 3 500
Vlag van Canada Landmark Cinemas Edmonton City Centre 9 3.078
Vlag van Canada Landmark Cinemas Edson 1 500
Vlag van Canada Landmark Cinemas Fort McMurray 6 1.020
Vlag van Canada Landmark Cinemas Spruce Grove 7 1.371 106 305
Vlag van Canada Landmark Cinemas Sylvan Lake 3 530
Vlag van Canada Landmark Cinemas Campbell River 5
Vlag van Canada Landmark Cinemas Courtenay 4
Vlag van Canada Landmark Cinemas Cranbrook 5
Vlag van Canada Landmark Cinemas Dawson Creek 1
Vlag van Canada Landmark Cinemas Fort St. John 5
Vlag van Canada Landmark Cinemas Kamloops 2
Vlag van Canada Landmark Cinemas Kelowna, Grand 10 10 1.351 129 217
Vlag van Canada Landmark Cinemas Nanaimo 6
Vlag van Canada Landmark Cinemas New Westminster 10 1.850
Vlag van Canada Landmark Cinemas Penticton 7
Vlag van Canada Landmark Cinemas Port Alberni 1
Vlag van Canada Landmark Cinemas Surrey, Guildford 12 1.396 71 173
Vlag van Canada Landmark Cinemas Victoria, University Heights 4
Vlag van Canada Landmark Cinemas West Kelowna, Encore 5 1.093
Vlag van Canada Landmark Cinemas West Kelowna, Xtreme 8
Vlag van Canada Landmark Cinemas Brandon 9
Vlag van Canada Landmark Cinemas Selkirk, Garry 1
Vlag van Canada Landmark Cinemas Winkler 5
Vlag van Canada Landmark Cinemas Winnipeg, Grant Park 8
Vlag van Canada Landmark Cinemas Winnipeg, Towne 8
Vlag van Canada Landmark Cinemas Caledon, Bolton 7
Vlag van Canada Landmark Cinemas Hamilton, Jackson Square 6
Vlag van Canada Landmark Cinemas Kanata 24 4.764
Vlag van Canada Landmark Cinemas Kingston 10
Vlag van Canada Landmark Cinemas Kitchener 12
Vlag van Canada Landmark Cinemas Orleans 10 2.100
Vlag van Canada Landmark Cinemas St. Catharines, Pen Centre 10
Vlag van Canada Landmark Cinemas Waterloo 10
Vlag van Canada Landmark Cinemas Whitby 24
Vlag van Canada Landmark Cinemas Weyburn, Soo 1 308
Vlag van Canada Landmark Cinemas Yorkton, Tower 1
Vlag van Canada Landmark Cinemas Saskatoon 2018 7 780
Vlag van Canada Landmark Cinemas Whitehorse, Qwanlin 2
Vlag van Canada Landmark Cinemas Whitehorse, Yukon 2
Vlag van Canada Landmark Cinemas St. Albert 8
Vlag van Canada Landmark Aurora Regina 8

Bioscopen in bouw[bewerken]

Bioscoop Opening Aantal zalen Aantal zitplaatsen Kleinste zaal Grootste zaal Opmerkingen
Vlag van Nederland Haarlem eind 2020 6 934
Vlag van Nederland Leidschenhage eind 2020 10 2.200

Gesloten bioscopen[bewerken]

Bioscoop Gesloten Aantal zalen Aantal zitplaatsen Kleinste zaal Grootste zaal Opmerkingen
Vlag van Nederland Nieuwegein 1 juli 2018 3 672 92 278
Vlag van Nederland Wolff Catharijne (Utrecht) Januari 2017 4 776 Gesloten 1 maand na opening Kinepolis Jaarbeurs
Vlag van Nederland Wolff Camera (Utrecht) Maart 2015 Wolff-groep overgenomen op 2 juli 2014
Vlag van België Opera (Luik) einde 2003 7 1.200 500 In winkelcomplex Opera in centrum Luik
Vlag van België Pentascoop (Kortrijk) 2002 5 1.059 50 430 Is nu de Budascoop
Vlag van België Trioscoop Hasselt 1996 7
Vlag van België Trioscoop Genk 1996 7

Verkochte bioscopen[bewerken]

Bioscoop Opening verkocht in Aantal zalen Aantal zitplaatsen Kleinste zaal Grootste zaal Opmerkingen
Vlag van België Utopolis Aarschot 1986 2016 5 721 Voorheen Cinecity Aarschot
Vlag van België Utopolis Lommel 1993 2016 5 703 Voorheen Cinecity Lommel
Vlag van België Utopolis Mechelen 1994 2016 12 2.310 Voorheen Cinecity Mechelen
Vlag van België Utopolis Turnhout 2002 2016 9 1.901
Vlag van België UGC Gulden Vlies Brussel 2017 11 Uitgebaat door UGC

Kritiek[bewerken]

Eind 2008 kreeg de Kinepolis Group felle kritiek via het internet. Een Belgische Facebook-groep met duizenden leden bekritiseerde het beleid en de hoge prijzen van de keten. De Facebook-groep haalde meermaals de nationale pers (Radio 1, Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws). Kinepolis reageerde officieel via Radio 1 dat de prijs van een toegangsticket bepaald wordt op basis van de prijzen in de buurlanden.

Externe link[bewerken]