Koning Lowietje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf King Louie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Koning Louie
Personage uit Het Jungle boek
afbeelding van een Oerangutang, lijkend op Louie.
afbeelding van een Oerangutang, lijkend op Louie.
Debuut In de Disney-film Jungle Book (1967)
Bedacht door Milt Kahl, Frank Thomas
en John Lounsberry
Persoonsinformatie
Soort Aap-soort (Orangutang)
Geslacht mannetje
Geboren 20e eeuw
Geboorteland India
Beroep Apenleider
Titel Koning
Portaal  Portaalicoon   Media

Koning Lowietje (Engels: King Louie) is een personage uit de Disneyfilm Jungle Boek. In deze film is hij de koning van de Bandar-log apen. Daarnaast komt hij voor in de series TaleSpin en Jungle Club. In de originele Engelstalige versie wordt de stem vertolkt door Louis Prima. In de Nederlandstalige versie nam Willem Duyn de rol van Koning Lowietje voor zijn rekening.

Oorsprong[bewerken]

De film Jungle Boek is gebaseerd op de verhalen van Rudyard Kipling, maar Lowietje komt in deze verhalen niet voor. Hij is er voor de film bijbedacht door Disney. Kipling wilde namelijk niet dat de Bandar-log een koning had.

Lowietje is een orang-oetan, wat gezien de locatie van de film (India) niet correct is daar deze apensoort niet in India voorkomt.

In eerste instantie was deze rol bedoeld voor de zwarte jazzmuzikant Louis Armstrong. Echter, omdat een Afro-Amerikaan in de rol van een aap casten problemen kon opleveren, besloot men de rol toch maar niet aan Armstrong te geven. Uiteindelijk gaf men de rol aan blanke jazzmuzikant Louis Prima, wiens stemgeluid op dat van Armstrong lijkt.

Personage[bewerken]

Jungle Boek[bewerken]

In Jungle Boek is Lowietje de leider van de apengroep Bandar-log. Hij is altijd vrolijk, en bouwt graag samen met zijn onderdanen een feestje in de oude ruïnes waar ze hun stad gecreëerd hebben. Bij die feestjes heeft Koning Lowietje een eigen lijflied: I Wan'na Be Like You (The Monkey Song).[1] Tevens wil deze aap graag wat dollen met anderen, en dan vooral met Bagheera.

Hij ontvoert Mowgli in de hoop kennis te verwerven over het vuur en zo meer zoals de mensen te kunnen zijn. Bij de redding van Mowgli door Baloe en Bagheera wordt zijn stad vernield.

Andere media[bewerken]

In Jungle Cubs wordt een jongere versie gezien van Lowietje, samen met jongere versies van onder andere Baloe, Bagheera, Kaa en Shere Khan.

In TaleSpin heeft Lowietje een heel andere rol. In deze serie is hij de eigenaar van een bar waar Baloe en de andere personages regelmatig over de vloer komen.

Een live-actionversie van Koning Lowietje heeft een bijrol in de film The Jungle Book uit 1994. In deze film kan hij net als de andere dieren niet spreken.