Kip Thorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Kip Stephen Thorne
1 juni 1940
Kip Thorne
Kip Thorne
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Logan (Utah)
Nobelprijs Natuurkunde
Jaar 2017
Reden "Voor beslissende bijdragen aan de LIGO-detector en de waarneming van zwaartekrachtgolven."
Samen met Rainer Weiss
Barry C. Barish
Voorganger(s) David Thouless
Duncan Haldane
Michael Kosterlitz
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Kip Stephen Thorne (Logan (Utah), 1 juni 1940) is een vooraanstaande Amerikaanse theoretische natuurkundige die veel bijgedragen heeft aan de theorieën van zwarte gaten, zwaartekracht en de structuur en het begin van het heelal. Ook aan de kwantummechanica heeft hij belangrijke bijdragen gedaan. Door zijn onderzoek van de theorie van wormgaten denkt Thorne dat in principe tijdreizen mogelijk is. Toen Carl Sagan hem vroeg om een methode te bedenken om sneller dan het licht te reizen voor diens boek Contact, kwam Thorne met het idee om via een wormgat te reizen. Hij is een vriend van Stephen Hawking.

Thorne heeft vele internationale onderscheidingen gekregen voor zijn wetenschappelijke werk. Hij leverde de formules in Mathematica voor de visualisatie van een wormgat en een zwart gat voor de film Interstellar (2014). Thorne werd op 3 oktober 2017 onderscheiden met de Nobelprijs voor Natuurkunde, voor zijn werk aan de waarneming van zwaartekrachtgolven.

Publicaties[bewerken]

  • Misner, Charles W., Thorne, Kip S. & Wheeler, John Archibald: Gravitation, Freeman, San Francisco, 1970 en latere uitgaven
  • Thorne, Kip S.: Black holes and time warps. Einstein's outrageous legacy, Norton, New York 1994 en latere uitgaven (goed leesbaar, populair maar exact, aanbevolen)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]