Kirjat Ata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kirjat Ata
קריית אתא
Stad in Israël Vlag van Israël
Wapen van Kirjat Ata
Kirjat Ata (Israël (hoofdbetekenis))
Kirjat Ata
Situering
District (mechoz) Haifa
Coördinaten 32° 48′ NB, 35° 6′ OL
Foto's
Hazionot Kiryat Ata.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël

Kirjat Ata (Hebreeuws: קריית אתא, Engels: Kiryat Ata) is een voorstad van Haifa in Israël. De plaats had ongeveer 49.900 inwoners in 2008.

Kirjat Ata groeide en bloeide rondom de Ata-textielfabrieken, ooit een van de grotere bedrijven in Israël. In de jaren 80 ging het inmiddels gesubsidieerde bedrijf definitief failliet, omdat het niet tegen de concurrentie uit Oost-Azië opgewassen was, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in de stad. (De Ata-fabrieken produceerden ook kleding voor het Israëlisch Defensieleger, maar het leger prefereerde duurdere kleding uit de VS omdat het Amerikaanse hulp aldaar moest besteden.)

De Ata-fabrieken en -winkelketen bestaan niet meer, maar de stad Kirjat Ata blijft de weinig bekende afkorting van de fabrieken dragen; ATA staat voor Ariegiem Totseret Artseenoe, oftewel stoffen geproduceerd in ons land.

Kirjat Ata is inmiddels vooral een forensenstad bij Haifa. De socio-economische classificatie van de stad was 5 uit 10 op de schaal van het Israëlisch Centraal Bureau voor de Statistiek. Er woonden 1051 vrouwen op iedere 1000 mannen (statistieken uit september 2003).

Geboren in Kirjat Ata[bewerken]