Kirovfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kirov fabriek

De Kirovfabriek van Leningrad of (LKZ) (Russisch: Кировский Завод; Kirovski Zavod) is een grote Russische machinefabriek in de Russische stad Sint-Petersburg.

Geschiedenis[bewerken]

Het werd opgericht in 1789 en vervolgens verplaatst naar de huidige locatie in 1801 als een gieterij voor kanonskogels. In 1868 werd het bedrijf overgenomen door Nikolaj Poetilov en kreeg de fabriek de naam Poetilov-fabrieken. De fabriek produceerde in eerste instantie rollend materieel voor de spoorwegen. Het bloeide tijdens de industrialisatie van de jaren 1890, het aantal arbeiders verviervoudigde in tien jaar, in 1900 waren er 12.400 mensen in dienst. Meer dan de helft van de totale output werd geproduceerd voor de Russische regering, voornamelijk spoorwegmateriaal. Vanaf 1900 produceerde de fabriek ook artillerie en werd het een van de belangrijkste leveranciers van het keizerlijke Russische leger. In 1917 groeide het uit tot een gigantische onderneming die de grootste was in Sint-Petersburg.

De februaristakingen in 1917 en meer bepaald in deze fabriek hebben bijgedragen aan het in gang zetten van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de Februarirevolutie. Na de Oktoberrevolutie werd de fabriek omgedoopt tot de Rode Poetilov-fabrieken (zavod Krasny Poetilovets). Daarna werd zij beroemd voor de productie van de eerste Sovjet-tractoren, Fordzon-Poetilovets, op basis van de Fordsontrekker. De Poetilov-fabrieken waren beroemd vanwege hun revolutionaire tradities. Na de moord op politicus Sergej Kirov in 1934, werd de fabriek omgedoopt tot Kirov fabriek Nr. 100.

In de Tweede Wereldoorlog werd de KV-1-tank hier vervaardigd en rond 2004 het luxe pantservoertuig Dartz T-98 Kombat, die wel wat weg heeft van de AM General Hummer.

Bronnen[bewerken]