Kirsten van den Hul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kirsten van den Hul
Kirsten van den Hul (2016)
Kirsten van den Hul (2016)
Algemene informatie
Volledige naam Kirsten Auke Elisabeth van den Hul
Geboren Bathmen, 18 augustus 1976
Functie Lid van de Tweede Kamer
Partij PvdA
Politieke functies
2017-heden Lid Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Literatuur

Kirsten van den Hul (Bathmen, 18 augustus 1976) is een Nederlands politica en publiciste.[1]

Biografie[bewerken]

Van den Hul vertrok op haar zeventiende van Overijssel naar Amsterdam om daar van 1994 tot 1999 Russische Taal en Letterkunde en Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam te studeren. In 2004 verhuisde ze naar Tunesië om daar Arabische taal- en letterkunde te studeren. Anno 2017 woont ze in Den Haag.

VN vrouwenvertegenwoordiger[bewerken]

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties maakt ieder jaar een VN vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. Namens de Nederlandse vrouwen spreekt zij de vergadering toe. In 2011 werd Van den Hul benoemd in die functie. Tijdens haar toespraak riep zij op tot een (S)hevolution, een drastische verandering in houding, beleid en acties om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Naar aanleiding van haar ervaring als VN Vrouwenvertegenwoordiger schreef ze in 2013 het boek (S)hevolution, de eeuw van de vrouw.

Joke Smit-prijs[bewerken]

In november 2013 ontving Van den Hul de Joke Smit-prijs[2] van minister Bussemaker. Deze tweejaarlijkse regeringsprijs[3] is vernoemd naar de overleden feministe Joke Smit (1933–1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging.

Column[bewerken]

Van 2012 tot 2014 schreef Van den Hul een wekelijkse column voor het Algemeen Dagblad. Vanaf 2015 is ze columniste bij dagblad Trouw.

Politieke carrière[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond Van den Hul op achtste plaats van de kandidatenlijst van de PvdA.[4] Als gevolg hiervan werd ze op 23 maart 2017 beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

Publicaties[bewerken]

  • 2001 - Vrouwen belast met idealen. In: Een bizar experiment: de lange schaduw van de Sovjet-Unie. Amsterdam University Press.
  • 2011 - Diversiteit 2.0 (met Jamila Aanzi). In: Dappere Nieuwe Wereld: Diversiteit 2.0. Van Gennep.
  • 2012 - Niemand op de bank. In: Stempel (on)geschikt. Van Gorcum.
  • 2013 - (S)hevolution, de eeuw van de vrouw. Uitgeverij Atlas Contact. (S)hevolution: de wereld staat op een keerpunt. Of het nou gaat om de bankencrisis, het milieu, of de verdeling man-vrouw in topfuncties: de bestaande verhoudingen in de maatschappij werken niet meer. Dat moet anders, constateert change agent en publiciste Kirsten van den Hul. Zij roept op tot een (s)hevolution, waarbij mannen en vrouwen samen de wereld veranderen. Niet omdat dat moet van de politiek of van feministen, maar omdat de economie, onze relaties en de hele maatschappij er aantoonbaar beter van worden als mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.
  • 2018 - Eén op de drie vrouwen maakt het mee: geweld achter de voordeur. Van den Hul is slachtoffer geweest van geweld in huis en overhandigt samen met Sharon Dijksma en Attje Kuiken een initiatiefnota om de veiligheid te vergroten aan Mark Rutte.

Externe link[bewerken]