Naar inhoud springen

Kitagawa Utamaro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kitagawa Utamaro
Portret van Kitagawa Utamaro
ca. 1815, door Chōbunsai Eishi, British Museum, Londen
Persoonsgegevens
Geboren circa 1753
Overleden 31 oktober 1806
Oriënterende gegevens
Stijl(en) ukiyo-e
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Kitagawa Utamaro (Japans: 喜多川 歌麿) (circa 1753 - Edo, 31 oktober 1806) was een Japanse kunstenaar. Hij is vooral bekend door zijn ukiyo-e houtsneden, maar maakte ook schilderijen.

Er is weinig bekend over het leven van Utamaro. Zijn werk verscheen vanaf de jaren 1770 en hij werd in Japan bekend in het begin van de jaren 1790 door zijn portretten van Japanse schoonheden met overdreven, langwerpige trekken. Hij maakte meer dan 2000 prenten en was een van de weinige ukiyo-e-kunstenaars die tijdens zijn leven in heel Japan bekendheid verwierf. In 1804 werd hij gearresteerd en werd hij veroordeeld tot vijftig dagen huisarrest met handboeien voor het maken van illegale prenten met de 16e-eeuwse militaire heerser Toyotomi Hideyoshi.[1] Hij stierf twee jaar later.

Het werk van Utamaro bereikte Europa halverwege de negentiende eeuw, waar het erg populair werd en vooral in Frankrijk werd geprezen. Zijn werk beïnvloedde de Europese impressionisten, onder meer door zijn nadruk op licht en schaduw, die de impressionisten imiteerden. De verwijzing naar de "Japanse invloed" onder deze kunstenaars verwijst dan ook vaak naar het werk van Utamaro.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kitagawa Utamaro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.