Kitagawa Utamaro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ase o fuku onna (Vrouw die transpiratie van haar gezicht afveegt), Ukiyo-e, 1798
Takashima Ohisa bekijkt met twee spiegels haar kapsel.

Kitagawa Utamaro (circa 1753 - 31 oktober 1806) was een Japanse kunstenaar. Hij is vooral bekend door zijn ukiyo-e houtsneden, maar maakte ook schilderijen.

Er is weinig bekend over het leven van Utamaro. Zijn werk verscheen vanaf de jaren 1770 en hij werd in Japan bekend in het begin van de jaren 1790 door zijn portretten van Japanse schoonheden met overdreven, langwerpige trekken. Hij maakte meer dan 2000 prenten en was een van de weinige ukiyo-e-kunstenaars die tijdens zijn leven in heel Japan bekendheid verwierf. In 1804 werd hij gearresteerd en werd hij veroordeeld voor vijftig dagen huisarrest met handboeien voor het maken van illegale prenten met de 16e-eeuwse militaire heerser Toyotomi Hideyoshi.[1] Hij stierf twee jaar later.

Het werk van Utamaro bereikte Europa halverwege de negentiende eeuw, waar het erg populair werd en vooral in Frankrijk werd geprezen. Zijn werk beïnvloedde de Europese impressionisten, onder meer door zijn nadruk op licht en schaduw, die de impressionisten imiteerden. De verwijzing naar de "Japanse invloed" onder deze kunstenaars verwijst dan ook vaak naar het werk van Utamaro.