Kitesurfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kitesurfen
Kitesurfen op de Noordsvaarder (Waddenzee)

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter, kitesurfer of kiteboarder genoemd.

Kitesurfen is een variant van het windsurfen. Door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog en ver springen. Met kitesurfen kunnen hoge snelheden worden bereikt: op 12 oktober 2010 werd de magische grens van 100 km/u doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (100,19 km/u). In 2013 verbeterde hij het record naar 104,86 km/u.

Soorten kites[bewerken]

Kitesurfer

Er bestaan verschillende typen kite:[1]

 • Tubekites of LEI-kites (Leading Edge Inflatable) zijn met ongeveer 90% de meest gebruikte vliegers. Tubekites krijgen hun stevigheid door een oppompbaar frame, dacron (polyester doek) aan de buitenkant en bladders (opblaasbare kunststof drijflichamen) binnenin. Hierdoor blijven deze vliegers op het water drijven en zijn ze makkelijk herstartbaar.

Er bestaan diverse typen: C-kites, Bow-kites (holle achterlijk, vorm van een boog), SLE-kites (Supported Leading Edge), Delta- en Hybride-kites.

Bij de meeste bow en SLE kites, worden, behalve door het opblaasframe, ondersteund door bridles, stukjes lijn om de vorm van de Leading Edge te bewaren. Door de bridle hebben ze meestal een grotere veiligheid omdat ze beter de wind kunnen lozen. Door het loslaten van de stuurstok (bar) verliezen ze direct de meeste kracht: depower. Nadeel is dat ze minder direct aanvoelen dan een C kite die directe verbinding heeft met zijn lijnen.

Extra veiligheid wat op alle kites zou moeten zitten is een veiligheidssysteem "safety quick release" om je los te koppelen van de power.

SLE's en Delta's zijn de meest gebruikte kites bij beginners en gevorderde. In freestyle en golfrijden zie je nog regelmatig de C kites. Dit zijn de sportauto's in de kitesport. Snel en direct met minder comfort (minder depower).

 • 'Ram-air-' of 'foilkites'. Ze vullen zichzelf met lucht, net zoals o.a. parachutes dat doen. Dankzij ingenieuze terugslagventielen kan er toch geen water in de kite komen na een crash. Er zijn twee hoofdvormen foilkites: de vliegers van Flysurfer, die sterk op parachutes lijken, plat en met toming (een verzameling touwen die de vlieger met de lijnen verbindt). De foilkites van Peter Lynn hebben geen grote bossen toming. Ze hebben net zoals de tubekites een boogvorm. Tussen deze typen kites zijn grote verschillen. Het is dan ook vaak zo dat het ene kamp zich tegen het andere keert. Elk type kite heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en elk kamp heeft daar zo zijn of haar mening over, vandaar dat er hier niet wordt ingegaan op de eigenschappen.

Veiligheidssystemen[bewerken]

Vroeger hadden moderne C-shapes 5 lijnen. De vijfde lijn geeft een goede depower als je in nood de quick release activeert. Op elk moment is de kitesurfer in staat de kracht grotendeels uit zijn kite te doen verdwijnen, daardoor gaat de kite plat op de grond of het water liggen met de kracht op 1 lijn (de 5de lijn). Daarnaast is de vijfde lijn bij grote kites die in het water zijn gevallen heel handig om de kite te kantelen voor de herstart. Bowkites herstarten door hun vorm al makkelijk vanaf het water en hebben vaak een ander veiligheidssysteem. Door aanpassingen aan de vorm van de kites, is een 5de lijn niet meer nodig en wordt deze dan ook nog zelden gebruikt. Omdat de kans dat je als kiter je board verliest tamelijk groot is, vooral bij minder ervaren kiters, zijn er mensen die met een boardleash varen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je daardoor je board tegen je hoofd kunt krijgen, daarom is het verstandig om een helm te dragen. Een van de veiligste manieren om je board naar je toe te krijgen is de Go Joe. Dit is een opgeblazen tube, in de vorm van een vierkant dat op je board zit vastgeschroefd. Men heeft hier tijdens het varen geen last van. Wanneer je je board kwijtraakt, blijft het altijd met de bovenkant omhoog drijven, is van veraf goed zichtbaar, en drijft sneller downwind naar je toe.

Soorten boards[bewerken]

Twintip board
1rightarrow blue.svg Zie Kiteboard voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Twintip[bewerken]

Veruit het meest gebruikte board door kitesurfers. Twintips, hiermee bedoelen ze boards die twee vaarrichtingen heeft en waarbij de tail gelijk is aan de neus van het board. Je hebt dus twee voetbanden of wakeboardbindingen waar je continu blijft staan. Het gijpen (veranderen van vaarrichting) is zo een stuk gemakkelijker omdat je niet hoeft over te stappen. Aan beide uiteinden zitten 2 of 3 vinnen (meestal 2 vinnen aan iedere uiteinde). De vindiepte varieert van 3 tot 7 cm. De lengte van een beginnersboard is zo'n 130 tot 150 cm, voor de geoefende zijn de maten tussen de 110 en 140 cm en tussen de 36 en 42 cm breed. De meeste kiters varen op een board van ongeveer 130 cm lang. Vroeger werden er veel kleinere boards gebruikt voor ervaren kitesurfers omdat ze nog voor "old-school tricks" gingen. Dat zijn trucjes waarbij de kitesurfer zo hoog en ver mogelijk gaat. Nu varen de meeste kitesurfers "new-school" en dan is een boardje van rond de 130 cm perfect. Door het grotere formaat is het makkelijk om te springen zonder hulp van de vlieger. Dus puur en alleen door het board.

Directional/Kite-Surfboard[bewerken]

Afgeleid van het (golf)surfen. Met of zonder voetbanden. Meestal drie vinnen op de achterzijde en twee voetbanden. Deze boards geven het beste 'surfgevoel' lopen zeer hoog aan de wind door de relatief grote vinnen in vergelijking met de twintips. Zijn meestal niet geschikt om hard mee te landen omdat ze een lichte bouwwijze hebben. Zijn dus puur voor het golfrijden. De maten liggen tussen de 5 en 6 feet (ca. 150-180 cm). Het maatsysteem gaat zoals de surfboards in foot en inch. Je kan een kleinere maat kite nemen dan met een twintip. Dit is de standaardboard die bijna iedereen gebruikt.

Mutant[bewerken]

Dit zijn boards waarbij je als een surfboard of windsurfboard een voorkant en een achterkant hebt. Aan de achterkant zitten 2 tot 4 grotere vinnen van 7 tot 14 cm. Mutants hebben aan de voorzijde ook nog kleine vinnen om zo makkelijker fakie te kunnen surfen. De lengte ligt tussen de 120cm en de 150cm.

Bekende merken zijn: Kite-Wave Boarders, Airush, Cabrinha, Flexifoil, Liquid Force, Carved, F-One, Naish, Nobile, North, Slingshot, Gaastra Kites en Bestkiteboarding.

Stunts[bewerken]

Er bestaan enorm veel stunts, waaronder: handle passes, kiteloops, grabs en boardoff. De meeste stunts berusten op twee gelijkwaardige principes om met je board van het wateroppervlak te geraken.

 • Bij een basis jump surft men met een constante snelheid loodrecht op de windrichting. Waarna men de kite de richting opstuurt waarvan men komt. Hierdoor ontstaat er spanning op de lijnen en wordt men in de lucht getrokken. Tijdens de zweefperiode stuurt men de kite recht naar boven, of weer terug in de oorspronkelijke vaarrichting, om rustig te kunnen landen.
 • De tweede manier om te jumpen noemt men een pop-up. Hierbij gebruikt men de flexibiliteit van het board om te jumpen. Ook bij de pop-up vaart men met constante snelheid loodrecht op de wind. Men buigt door de knieën en stuurt het board tegen de windrichting in. Daardoor ontstaat er een korte zweefperiode waarin men stunts of tricks kan uithalen.

Gevaren[bewerken]

Kitesurfen kan je veilig beoefenen mits je je aan een aantal regels houdt en je verstand gebruikt. Het is wel een sport waar risico's aan verbonden zijn en het is daarom zeer belangrijk om eerst lessen te volgen. De sport heeft een grote evolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren en daardoor zijn de veiligheidssystemen veel efficiënter geworden. Ook het weer kan zoals bij alle zeilers van grote invloed zijn op je veiligheid. Elke kitesurfer/zeiler zal dus op de hoogte moeten zijn van de weervoorspellingen. In de voorrangsregels is er de bijzonderheid dat bij elkaar kruisende surfers, de surfer die het verst van de wind is zijn vlieger laag moet houden en diegene die het dichtst bij de wind zijn vlieger hoog moet houden, zodat de vliegers niet in elkaar verward raken.[2] In het algemeen geldt de voorrang van rechts, maar niet-surfers hebben altijd voorrang.(bijvoorbeeld strandwandelaars)

Kitesurfspots[bewerken]

Wat is er nodig voor een goede plek om te kitesurfen?

 • De wind moet aanlandig of zijwaarts op het land staan. Met aflandige wind is het gevaarlijk om te kiten in verband met afdrijf gevaar.
 • Er moet een plek zijn waar je veilig je kite kan oplaten en kan landen.
 • Er moet een plek zijn waar je veilig het water in en uit kan.
 • Benedenwinds mogen er geen gevaarlijke obstakels zijn zoals hoogspanningsmasten waar je tegenaan kan worden geblazen. Dit is geen probleem als er voor de obstakels een strand of iets dergelijks zit.

Kitesurfen in Nederland[bewerken]

Nederland is met veel wind en water een ideaal kitesurf land. Vooral de hele Noordzee kust is met zijn grote zandstranden ideaal om te kiten. Let op: rond de bekende badplaatsen is het alleen toegestaan te kitesurfen op de aangewezen plekken. Met het kiten op het binnenwater is het minder goed gesteld. Kiten op het binnenwater is verboden in Nederland behalve op een aantal aangewezen plekken. Daarnaast zijn er nog een aantal plekken waar kiten wordt gedoogd. Veel binnenmeren zijn te klein en te beschut om echt goed te kunnen kiten. De dijken rond het ingepolderde land hebben meestal een overgang van land naar water met veel scherpe stenen. Er zijn dus in potentie heel veel mooie kitespots maar in de praktijk is het slecht gesteld met het kiten op het binnenwater in Nederland.

Bekende kitesurf sport in Nederland zijn:

Wereldkampioenen[bewerken]

Mannen

 • Liam Whaley (2015)
 • Christophe Tack (2014)
 • Alex Pastor (2013)
 • Youri Zoon (2012)
 • Youri Zoon (2011)
 • Andy Yates (2010)
 • Kevin Langeree (2009)
 • Aaron Hadlow (vijfvoudig wereldkampioen op rij: 2004-2008)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]