Klaartje Quirijns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Klaartje Quirijns

Klaartje Quirijns (Amsterdam, 1967) is regisseur van documentaires en speelfilms. Ze groeide op in Nederland. Na haar studie rechten werkte ze als regisseur bij de NPS en de VPRO. Quirijns woonde van 1999 tot 2007 New York, waar ze werkte aan documentaires en een video-installatie maakte voor de Kunsthal.

Klaartje maakte internationaal naam met films als The Brooklyn Connection, The Dictator Hunter en Peace vs. Justice. In deze documentaires zocht ze naar (politieke) structuren die niet direct waarneembaar zijn. Ze volgt vaak mensen die zich een extreme taak hebben gesteld tegen de achtergrond van een gecompliceerde politieke situatie. Als er een overeenkomstig thema is in haar werk dan is het een gebrek aan communicatie, of tussen culturen Peace vs Justice of binnen een individu zelf, zoals in haar laatste films. Haar documentaires gingen in première op internationale festivals zoals IDFA, Toronto International Film Festival, Berlinale en International Film Festival Rotterdam. In 2013 maakte Klaartje haar eerste korte fictiefilm Speelman als onderdeel van de serie One Night Stand, die in première ging tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, in 2013.

Documentaires[bewerken]

  • The Brooklyn Connection (2005) - film waarin een wapenhandelaar vertelt hoe hij wapens vanuit de US naar Kosovo smokkelt. Onderdeel van het Amerikaanse documentaireprogramma POV (TV Series) op PBS. De actualiteitenrubriek 60 Minutes van CBS wijdde er een uitzending aan.
  • The Dictator Hunter (2007) - film waarin zij gedurende drie jaar de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Reed Brody volgt, die jacht maakt op Hissène Habré, de oud-dictator van Tsjaad. De film ging in 2007 op het Toronto filmfestival in première, was genomineerd voor de European Film Awards en won verschillende prijzen.
  • Peace vs Justice (2011) - film over de spanning tussen het Internationaal Strafhof in Den Haag en de mensen in Noord-Oeganda die kritisch zijn over de 'Westerse manier' van gerechtigheid. De film ging eind januari 2012 in première bij het Filmfestival Rotterdam.
  • Anton Corbijn Inside Out (2012) - Gedurende meer dan drie jaar heeft zij met Anton Corbijn over de wereld gereisd. De film onderzoekt zijn complexe karakter: de opoffering van zijn privéleven versus zijn carrière, zijn artisticiteit versus een groot publiek, erkenning versus eenzaamheid. De film ging in februari 2012 in première tijdens het Filmfestival Berlijn, in de sectie Berlinale Special.

Speelfilms[bewerken]

  • Speelman (2013) - Quirijn's eerste korte fictiefilm als onderdeel van de serie One Night Stand, die in première ging tijdens het Nederlands Film Festival te Utrecht in 2013.

Prijzen[bewerken]

The Brooklyn Connection (2005)

The Dictator Hunter (2007)

Anton Corbijn Inside Out (2012)

Producties in ontwikkeling[bewerken]

  • They Fuck You Up (documentaire)
  • Dictator Hunter (speelfim)
  • De Omweg (speelfilm)(Engels: Ten White Geese

Externe links[bewerken]