Klaas Annink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaas Annink
Nog geen afbeelding beschikbaar
Algemene informatie
Volledige naam Klaas Annink
Alias(sen) Huttenkloas
Geboren 18 juni 1710, Beckum of Bentelo
Overleden 13 september 1775, Oldenzaal
Doodsoorzaak levend geradbraakt
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlandse
Misdrijven
Slachtoffers 1 bevestigd en van nog 5+ verdacht.
Land(en) Nederland
Afloop
Arrestatie 1774
Veroordeling 1775
Veroordeeld tot Radbraken

Klaas Annink (Beckum of Bentelo, 18 juni 1710 - Oldenzaal, 13 september 1775), beter bekend als Huttenkloas, was een berucht misdadiger uit het Nederlandse Twente. Volgens de verhalen had hij een hut van stro om koetsen te overvallen.[bron?] Hij werd volgens katholieke gewoonte op 19 juni 1710 als zoon van Jannes Annink en Geertrui Sueters in Delden gedoopt. Volgens het trouwboek van Delden was hij afkomstig uit Beckum. In de literatuur over zijn leven wordt echter veelvuldig vermeld dat hij geboren zou zijn in Bentelo.

Samen met zijn vrouw Aarne Spanjers en zijn zoon Jannes was hij verantwoordelijk voor een groot aantal diefstallen en moorden in de regio rondom Bentelo en Hengevelde, die zij pleegden vanuit hun hutje in Hengevelde.

Toen in 1774 een kousenkoopman uit Hannover niet van de Goorse wintermarkt huiswaarts keerde, ging diens vader op onderzoek uit. Hij vond overtuigende bewijzen dat Klaas Annink voor de verdwijning verantwoordelijk was. Huttenkloas werd daarop gearresteerd en enkele maanden vastgehouden in een speciaal daarvoor gemaakte stoel. Na een spraakmakend proces werden hij en zijn zoon Jannes in 1775 levend geradbraakt. Zijn vrouw Aarne werd ook ter dood veroordeeld en gewurgd.

De dwangstoel waarop Klaas Annink 114 dagen heeft vastgezeten, de "Stoel van Huttenkloas", is te bezichtigen in de Oudheidskamer van Museum Palthehuis in Oldenzaal.

De ballade van Hutnkloas[bewerken | bron bewerken]

De Almelose muzikant Alexander Schoemaker heeft in 2009 een cd uitgebracht met De ballade van Hutnkloas, waarin het verhaal van Klaas Annink op rijm gezet is.

Biermerk[bewerken | bron bewerken]

Aan de bijnaam van Klaas Annink, Huttenkloas, is ook de naam van een biermerk verbonden. Het bedrijf Huttenkloas B.V. uit Albergen brengt via een selectief aantal verkooppunten in Twente, Salland, Drenthe, de Achterhoek en op de Veluwe het bier Huttenkloas op de markt.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Delden. Huttenkloas, in: Verhalen van stad en streek: Sagen en legenden in Nederland/ W. de Blécourt, R.A. Koman [et al.] Bert Bakker 2010, pp. 161-162.