Klaas Gubbels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaas Gubbels
Gubbels met tafeltje waarop een stilleven van geboetseerde kannen (1965)
Persoonsgegevens
Volledige naam Klaas Gubbels
Geboren 19 januari 1934
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1955-heden
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Klaas Gubbels (Rotterdam, 19 januari 1934) is een Nederlands kunstenaar. Het meest bekend is hij met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Klaas Gubbels maakte op 6-jarige leeftijd het Bombardement op Rotterdam - zijn geboortestad - mee.Zijn jeugd speelde zich enerzijds af tussen uitgebrande of in complete ruïnes veranderde huizen in de binnenstad, anderzijds bij zijn grootouders, die aan het Balkengat [noot 1] woonden, vlakbij een haventje van een houtkoperij aan de Delfshavense Schie.[1]
Gubbels kwam in aanraking met de beeldende kunst via zijn vader Kees Gubbels (1894-1974), die in de oorlog Kunsthandel De Brug oprichtte. In de jaren vijftig volgde Gubbels verscheidene opleidingen. Zo volgt hij van 1949 tot 1951 aan de Technische school in Rotterdam een opleiding reclameschilderen, waarna hij werk vond op het reclame-atelier van de Rotterdamse Bijenkorf. Van 1951 tot 1952 volgde hij een avondcursus aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam.
Als gevolg van de scheiding van zijn ouders vertrok Gubbels in februari 1952 naar Arnhem, waar hij van 1952 tot 1958 studeerde aan de Academie Kunstoefening te Arnhem, waarnaast hij ook avondlessen in beeldhouwkunde volgde. Gubbels deed geen eindexamen uit vrees te zakken op het onderdeel kunstgeschiedenis.[1]
In 1955 had Gubbels tezamen met Just Sark zijn eerste expositie in de universiteitsmensa in Utrecht, en bij boekhandel De Violier in Den Haag, in 1965 zijn eerste buitenlandse, in Lissabon en Parijs.
In de jaren zeventig was Klaas Gubbels als docent verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam, tegenwoordig Willem de Kooning Academie, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en beeldhouwer Kees Franse.
Eind 2004/begin 2005 had Klaas Gubbels een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.
Zijn 80e verjaardag werd gevierd met een speciale thema-tentoonstelling op Paleis Soestdijk (sep-nov 2014).[2]
Gubbels werkt in Arnhem op zijn atelier in het koetshuis van landgoed Lichtenbeek of in Frankrijk in de Ardèche.[3]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In verloop van tijd zijn de kunstwerken van Klaas Gubbels steeds abstracter geworden. Het valt in eerste instantie te bezien als eenkennig, vanwege het beperkte aantal aan visuele thema's. Maar dit is ook juist weer de kracht en charme van zijn kunstwerken, volgens sommigen. Daarnaast gebruikt hij voor deze onderwerpen een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal. Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse grote Nederlandse musea en bedrijfscollecties als Ahold, Akzo en TNT.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 verscheen ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Jan Siebelink een speciale uitgave met fragmenten uit Knielen op een bed violen en tien daarop geïnspireerde houtsneden van Gubbels.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Klaas Gubbels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.