Klagenfurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Klagenfurt am Worthersee)
Klagenfurt (am Wörthersee)
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Wapen van Klagenfurt (am Wörthersee)
Klagenfurt (Oostenrijk)
Klagenfurt
Situering
Deelstaat Vlag van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië Karinthië
Coördinaten 46° 37′ NB, 14° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 120,11 km²
Inwoners
(01-01-2020)
101.300
(776,6 inw./km²)
Hoogte 446 m.ü.A.
Overig
Postcode 9020
Kenteken K
Gemeentenummer 2 01 01
Website klagenfurt.at
Foto's
De Lindwurmbrunnen
De Lindwurmbrunnen
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Klagenfurt am Wörthersee[1] (Beiers: Klågnfurt, Sloveens: Celovec) is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. De gemeente telt ongeveer 100.316 inwoners (6de van Oostenrijk) en heeft de status van Statutarstadt. Klagenfurt ligt in het zuiden van het land op 447 meter hoogte, even ten oosten van de Wörthersee. De stad beschikt over een kleine internationale luchthaven en over een universiteit. Het is de zetel van het bisdom Gurk-Klagenfurt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad dankt haar naam aan een doorwaadbare plaats in het riviertje de Glan. De eerste vermelding van Forum Chlagenvurth dateert uit 1193 - 1199. In 1246 werd de oorspronkelijke nederzetting door de Karinthische hertog Bernhard van Spanheim op een drogere plaats opnieuw gesticht en deze kreeg in 1252 stadsrechten. Het centrum van dit Klagenfurt lag rond de Alter Platz.

Na een stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd en uitgebreid, waarbij de Neuer Platz het nieuwe middelpunt werd. In de 16de eeuw kreeg de reformatie er veel aanhang, maar vanaf 1600 kwam de stad weer in rooms-Katholieke handen. In 1787 werd Klagenfurt een bisschopszetel. Tussen 1797 en 1809 werd de stad door Franse troepen bezet, die bij hun vertrek de stadsmuren slechtten. In 1863 werd de stad aangesloten op het spoorwegnet.

Stadsbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste monumenten van Klagenfurt dateren van de periode na de stadsbrand van 1514: de dom, die oorspronkelijk protestants was en in 1604 katholiek werd, en het Landhaus, waar de landdag van Karinthië samenkomt.

Symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen, de fontein met de lintworm, die volgens de legende moest worden bestreden ten tijde van de stichting van de stad. Deze draak is ook afgebeeld op het stadswapen. De fontein bevindt zich op de Neuer Platz, waar zich ook het raadhuis bevindt. Klagenfurt is de geboortestad van de schrijver Robert Musil, zijn geboortehuis is thans museum. Bij Maiernigg, dicht bij de stad had de componist Gustav Mahler een villa, met 'componeerhuisje'.

De dom van Klagenfurt
Klagenfurt, Neuer Platz met raadhuis

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eboardmuseum
  • Stadtgalerie Klagenfurt
  • Museum Moderner Kunst Kärnten
  • Bergbaumuseum Klagenfurt
  • Landesmuseum Kärnten

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

SK Austria Kärnten en FC Kärnten zijn twee voormalige professionele voetbalclubs die op het hoogste Oostenrijkse niveau actief waren. Beide clubs zijn inmiddels failliet gegaan. Klagenfurt was speelstad voor het EK Voetbal 2008. De wedstrijden werden gespeeld in het Wörthersee Stadion.

Geboren in Klagenfurt[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Nederland Venlo (Nederland), 1961-2010
In Venlo ligt de Klagenfurtlaan, in Klagenfurt ligt op haar beurt de Venloweg.
In het miniatuurpark Minimundus in Klagenfurt staat een miniatuur van het stadhuis van Venlo als aandenken aan de stedenband.

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. So sinds 2008: Landesgesetzblatt 2008, No. 1,1 (16. Jan. 2008) : Gesetz vom 25. Oktober 2007, mit dem die Kärntner Landesverfassung und das Klagenfurter Stadtrecht 1998 geändert werden. (link)
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Klagenfurt op Wikimedia Commons.