Klaslokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een leeg klaslokaal

Een klaslokaal is een ruimte in een school die bedoeld is om één of meer schoolklassen les te geven.

Voorzieningen[bewerken]

Voor de leraar is er doorgaans een schoolbord, whiteboard, overheadprojector of interactief bord (zoals onder andere Communicator, Penbord, Teamboard, Cleverboard, SMART Board, FOCUS BOARD, Activboard, Digiboard, I-Board, Starboard, HD-Board etc) en natuurlijk een bureau aanwezig, en voor de leerlingen een schooltafel en een stoel. Ook zijn er servers met meerdere personal computers en televisie voor schooltelevisie aanwezig.

Opstelling[bewerken]

In het basisonderwijs zitten kinderen in rijen of groepjes. Het zitten in rijen heeft als voordeel dat alle kinderen de leerkracht goed kunnen zien en minder snel afgeleid worden door de kinderen die tegenover hen zitten. Het werken in groepjes heeft een positief effect op het samenwerken.[bron?]

In het middelbaar onderwijs zitten leerlingen in rijen van 2 tafels. Zo kan iedere leerling zijn of haar focus houden op de leerkracht.[bron?]

In het TSO en BSO doet ook meer en meer de "werkplaatsklas" zijn intrede. Praktijkoefeningen en theoretische leerstof kunnen dan in hetzelfde lokaal worden onderwezen, wat de wisselwerking bevordert.

In het vmbo wordt tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van leerpleinen. Hier wordt geen klassikaal les meer gegeven maar worden de leerlingen zelfstandig of in groepsverband door een of meerdere docenten in een speciale lesruimte begeleid.

Beluister

(info)