Klein-Ternaaien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klein-Ternaaien
Petit Lanaye
Plaats in België Vlag van België
Klein-Ternaaien (België (hoofdbetekenis))
Klein-Ternaaien
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Wezet Wezet
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 41′ OL
Detailkaart
Klein-Ternaaien (Luik (provincie))
Klein-Ternaaien
Locatie in Luik (provincie)
Foto's
Het Albertkanaal bij Klein-Ternaaien
Het Albertkanaal bij Klein-Ternaaien
Portaal  Portaalicoon   België

Klein Ternaaien (Frans: Petit-Lanaye) is een gehucht in de deelgemeente Ternaaien van de Belgische stad Wezet (Frans: Visé) in Wallonië, net ten zuiden van het Nederlandse Maastricht. Vanuit de richting Maastricht is Klein-Ternaaien te bereiken langs de westelijke oever van de Maas, en langs de ENCI-groeve. Klein-Ternaaien valt in het Franse taalgebied.

Plaats[bewerken]

Er ligt een klein aantal bewoonde huizen die veelal aan de voet van het Plateau van Caestert zijn gebouwd. Sommige huizen hebben een eigen ondergrondse toegang tot deze berg. Vanaf het sluizencomplex ligt het Albertkanaal in noordelijke richting (richting Kanne), ongeveer 30 meter diep uitgesneden in de mergelrotsen, hetgeen veel fietsers en wandelaars trekt. Er is een watersportvereniging gevestigd.

Bij Klein-Ternaaien ligt op de westoever van de Maas het schiereilandje Petit-Gravier dat tot 1 januari 2018 Nederlands grondgebied was.

Sluis Klein Ternaaien[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kanaal van Ternaaien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het sluizencomplex staat bekend als de stop van Ternaaien (fr: Bouchon de Lanaye).[1] Het biedt de scheepvaart doorgang van de Maas naar het Albertkanaal, op het traject Maastricht-Luik. In deze sluizen worden schepen in de richting Maastricht zo'n 14 meter omlaag geschut. De grote sluis (kolk van 136 x 16 meter) beschikt hiervoor over drijvende bolders, de kleine sluizen niet. De laatste jaren staan de sluizen bekend om achterstallig onderhoud, hetgeen regelmatig tot behoorlijke vertragingen leidt. De laatste tijd zijn de sluizen gesloten voor recreatievaart. In september 2011 startte de bouw van een nieuwe kolk van 225 meter lang en 25 meter breed.[2] De nieuwe sluis, voltooid in het najaar van 2015, heeft de capaciteit tussen het Albertkanaal en de Nederlandse Maas verhoogd van de huidige 2000 T naar konvooien van 9000 T (classe Va), en daarmee de noodzaak van de aanleg van het Cabergkanaal weerlegd.

Galerij[bewerken]

Kasteel Caestert[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kasteel Caestert voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Boven op de rotsen van Klein-Ternaaien lag ooit Kasteel Caestert, waar thans alleen nog de naastgelegen hoeve Caestert resteert. Ze ligt boven op het Plateau van Caestert ter plaatse waar vroeger een Romeins legerkamp gelegen heeft.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Sint Pieter, Kanne, Ternaaien

Externe links[bewerken]