Kleine Dommel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bang.svg Dit is een oude versie van deze pagina, voor het laatst bewerkt door Casimir (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2007 om 00:21. Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kleine Dommel tussen Heeze en Geldrop

De Kleine Dommel of Rul is een rivier in de Kempen en de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Hij ontstaat uit de samenvloeiing van de Grote Aa met de Sterkselse Aa bij het Kasteel Heeze in Heeze en stroomt daarna dwars door Geldrop en te westen van Nuenen, waar hij in de Grote Dommel uitmondt. De enige zijbeek van belang is de Witte Loop of Reeloop, die bij Heeze in de Kleine Dommel uitmondt. Er staan drie watermolens langs de Kleine Dommel: de watermolen in het weverijmuseum aan de molenstraat in Geldrop, de Collse watermolen en de Opwettense watermolen. In de veertiende en het begin van de vijftiende eeuw stond er ook een watermolen aan de Strabrechtse dijk in Heeze.

Het dal van de Kleine Dommel is een belangrijk natuurgebied, met name het deel tussen Heeze en Geldrop, waar het grenst aan de Strabrechtse Heide. Tussen de Rulse brug in Heeze en de A67 hoort het dal van de Kleine Dommel tot het Natura 2000 gebied Strabrechtse Heide & Beuven. In 2006 is het Waterschap de Dommel begonnen met het opnieuw uitgraven van een meander en de vervanging van een stuw door een vistrap in dit deel van de rivier.