Kleine Oostpoortbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine Oostpoortbrug
De ophaalbrug met links de Oostpoort
Algemene gegevens
Locatie Zuiderstraat, Delft
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 22′ OL
Overspant Zuiderstraat
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 12296
Ook bekend als Oostpoortbrug
Bouw
Bouwperiode 1514 (Eerste brug)
1867 (hersteld)
1903 (hersteld)
Architectuur
Type IJzeren ophaalbrug
Kleine Oostpoortbrug (Centrum)
Kleine Oostpoortbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Kleine Oostpoortbrug (voorheen Oostpoortbrug genoemd) is een ijzeren ophaalbrug in het centrum van de Nederlandse stad Delft, provincie Zuid-Holland. De brug is gelegen bij de Oostpoort, de enige nog overgebleven stadspoort van Delft. De brug is een rijksmonument en stamt uit het jaar 1514.

De brug is een onderdeel van de Oostpoort uit 1514. De brug kon opgehaald worden om de poort af te sluiten. Er hebben diverse restauraties aan de brug plaatsgevonden, maar deze heeft haar oorspronkelijke karakter behouden. De huidige brug was waarschijnlijk oorspronkelijk een ontwerp van de stadsarchitect C.J. de Bruyn Kops uit 1867, uitgevoerd in gietijzer en hout. In 1903 werd deze vervangen door een geklonken constructie, naar ontwerp van M.A.C. Hartman. De twee jaartallen zijn terug te vinden op de ijzeren spijlen.

Naamsverwarring[bewerken | brontekst bewerken]

De nabijgelegen draaibrug over het Rijn-Schiekanaal wordt ook de Oostpoortbrug genoemd. De naamgeving van de beide bruggen tussen de Oostpoort en de Kanaalweg leidde tot verwarring. De kleine ophaalbrug over de Zuidergracht heette 'Oostpoortbrug'. De draaibrug over het Provinciaal Kanaal heette volgens de gemeente Delft 'Groenebrug' en volgens de provincie Zuid-Holland 'Oostpoortbrug'. De provincie die de brug in eigendom had, heeft aan de brug een groot bord met die naam bevestigd. Om aan de verwarring een einde te maken heeft de gemeente Delft de naam 'Oostpoortbrug' van de provincie overgenomen en heeft het ophaalbruggetje de naam 'Kleine Oostpoortbrug' gekregen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • P.C. Visser, Delfts bruggen, Delft: Waltman, z.j., p. 28.
  • Delft over bruggen, Delft: Deltech uitgevers, 1997, p. 110.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oostpoortbrug, Delft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.