Kleine schaamlippen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine schaamlippen, in dit geval groter dan de grote schaamlippen

De kleine schaamlippen (latijn Labia minora) zijn de binnenste schaamlippen die een plooi vormen met de opening van de vagina aan de onderzijde. Het zijn onbehaarde, dunne huidplooien die tussen de grote schaamlippen liggen. Aan de bovenkant komen ze samen en bedekken de clitoris. Ze bevatten talgklieren en ook erectiel weefsel. Net als de clitoris kunnen de binnenste schaamlippen onder invloed van seksuele prikkels opzwellen door een verhoogde bloedtoevoer.

Grootte[bewerken]

Bij ongeveer 60% van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen na de puberteit groter dan de buitenste[1]. Over het algemeen is er een grote variatie in kleur en vorm van de schaamlippen bij verschillende vrouwen.[2] Bij lang niet alle vrouwen zijn de linker- en rechterschaamlippen identiek van vorm. Sinds het einde van de 20ste eeuw hebben meer jonge vrouwen, kinderen zelfs, twijfels over hun schaamlippen; twijfels die medisch gezien niet terecht zijn.[3] Als reden

Schaamlipcorrectie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Schaamlipcorrectie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sommige vrouwen passen om cosmetische reden schaamlipcorrectie (labiumreductie of labioplastiek) toe om hun schaamlippen te verkleinen. Schaamlipcorrectie is een cosmetische chirurgische ingreep. De operatie is populair in de 21e eeuw. In de Verenigde Staten nam de operatie toe met 36% in 2016 met 12.000 operaties jaarlijks.[4] Verkleining van de schaamlippen maakt binnen sommige culturen deel uit van de rituele vrouwenbesnijdenis.

Zie ook[bewerken]