Kleiterpstermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleiterpstermolen
Oosterwierum Kleiterpstermolen 2010.JPG
Basisgegevens
Plaats Oosterwierum, Friesland
Bouwjaar 1918 of 1920
Type Amerikaanse windmotor
Kenmerken 30 bladen
Functie poldermolen
Bestemming  bemaling van de Mantgumerpolder
Monumentnummer  516370
Externe link(s)
De Hollandsche Molen
Windmotordatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kleiterpstermolen (Fries: Klaaiterpstermûne) is een poldermolen bij het Friese dorp Oosterwierum, dat in de Nederlandse gemeente Littenseradeel ligt.

Beschrijving[bewerken]

De Kleiterpstermolen is een maalvaardige Amerikaanse windmotor van het merk Hercules, type Metallicus. Hij werd vervaardigd door de Vereinigte Windturbine Werke AG in Dresden en geïmporteerd door de handelsmaatschappij Stokvis en Zonen uit Rotterdam. De molen, die ruim een kilometer ten noordoosten van Oosterwierum aan een opvaart van de Zwette staat, werd in 1918 of 1920 geplaatst voor de bemaling van de Mantgumerpolder. Hij maakte deel uit van een groep van vijf Amerikaanse windmotoren, die als vervangers van 58 traditionele windmolens samen het gebied van het voormalige waterschap De Oosterwierumer Oudvaart moesten bemalen.

Sinds 2004 was de molen, die zware stormschade had opgelopen, gedeeltelijk gedemonteerd. Het Wetterskip Fryslân wil hem echter laten herbouwen. De windmotor is niet voor publiek geopend. In 2009 is de molen geheel gerestaureerd. De molen is eigendom van Stichting Waterschapserfgoed.

Zie ook[bewerken]