Kleverburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleverburg
De Kleverburg in 1639
Locatie Erlecom
Algemeen
Eigenaar Quadt van Wickeradt
Gebouwd in 4e kwart van de 16e eeuw
Gesloopt in 2e helft van de 18e eeuw
Bijzonderheden weggespoeld door de Waal
Kleverburg op een kaart uit 1620

De Kleverburg was een kasteel in het Nederlandse dorp Erlecom, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1343 kreeg ridder Jacob van Mirlaer van hertog Reinoud het adellijke ambt van erfdrost. Aan deze functie was het bezit van de Gelderse Waard verbonden. Tot midden 16e eeuw lag dit gebied op de noordelijke oever van de Waal, maar door een gewijzigde rivierloop kwam het gebied op de zuidelijke Waaloever te liggen.

Het erfdrostschap – en daarmee ook het bezit van de heerlijkheid Erlecom - wisselde enkele malen van eigenaar: na de familie Van Mirlaer kwam het ambt terecht bij leden van de families Van Broekhuizen en Vlodrop. Eind 16e eeuw waren ambt en heerlijkheid in handen gekomen van Diederik Quadt van Wickeradt die voor zijn zoon Diederik het huis Kleverburg liet bouwen. Hun nazaten behielden tot aan de Franse tijd het erfdrostschap en de heerlijkheid.

Het kasteel kreeg diverse overstromingen van de Waal te verduren. Uiteindelijk werd het eind 18e eeuw door het rivierwater weggespoeld.

In de 19e eeuw kwam er een boerderij met de naam Nieuwe Kleverberg.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Kleverburg lag in de uiterwaarden van de Waal. Het was een onversterkt huis, bestaande uit een hoofdgebouw van twee haakse vleugels met een traptoren in de binnenhoek. Rondom het kasteel lag een gracht. Het kasteel was bereikbaar via een houten brug. Er was geen voorburcht aanwezig.