Kleverig koraalzwammetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleverig koraalzwammetje
Kleverig koraalzwammetje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Dacrymycetes
Onderklasse:Agaricomycotina
Orde:Dacrymycetales
Familie:Dacrymycetaceae
Geslacht:Calocera
Soort
Calocera viscosa
(Pers.) Fr. (1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleverig koraalzwammetje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) is een schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. De soort leeft als saprofyt op sterk vermolmde stronken en stammen van naaldbomen. Het schimmelweefsel (mycelium) groeit in droog naaldhout, vaak in de met mos bedekte stronken van sparren. In de herfst worden de paddenstoelen (vruchtlichamen) gevormd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleverig koraalzwammetje is enigszins variabel qua vorm. Zo kan het bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Het groeit in bundels die kunnen variëren tot enkele exemplaren tot 10 cm doorsnede. Het vruchtlichaam is 4-8 cm hoog. Als het door gras of mos moet groeien kan het zelfs 15 cm hoog worden. Het vertakt als een gewei of koraal. De kleur is opvallend oranjegeel. Bij het opdrogen wordt het vruchtlichaam hoornachtig en donkerder oranje van kleur.

Het is te onderscheiden van soorten uit het geslacht Clavaria door de taaie, geleiachtige samenstelling. De vruchtlichamen glippen gemakkelijk tussen de vingers door zonder te breken.

De sporen meten 8-12 × 4,5-5,5 micrometer en zijn elliptisch, glad en hebben in de volwassen toestand een celwand (zelden twee). Gespen zijn niet aanwezig.

De zwam is niet giftig, maar nauwelijks eetbaar. Soms wordt het gebruikt als decoratie voor champignongerechten.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De kleverige koraalzwam komt voornamelijk voor op rottende stronken naaldhout. In Nederland is het een algemeen voorkomende soort.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Calocera viscosa op Wikimedia Commons.