Kleverige knolamaniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleverige knolamaniet
Kleverige knolamaniet
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Amanitaceae
Geslacht:Amanita (Amaniet)
Soort
Amanita virosa
(Fr.) Bertill. (1866)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleverige knolamaniet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kleverige knolamaniet (Amanita virosa) is een in potentie dodelijk giftige paddenstoel die amatoxine en phallotoxine bevat.[1] Amatoxine is een groep van ten minste acht verbindingen, waarvan alfa-amanitine de meest toxische is. Deze gifstoffen tasten de lever aan. Zowel in het Engels als het Frans staat de paddenstoel bekend onder de bijnaam "Engel des Doods".

Leefomgeving[bewerken | bron bewerken]

De kleverige knolamaniet groeit bij voorkeur in loofbossen, vooral onder berken.[1] Vanaf de late zomer is de paddenstoel zichtbaar. In veel streken is het een zeldzame soort. De kleverige knolamaniet komt voor in Nederland, maar staat vanwege de zeldzaamheid in Nederland op de Rode Lijst voor de soortgroep paddenstoelen.

Kenmerken[bewerken | bron bewerken]

De kleverige knolamaniet wordt gekenmerkt door de uit het eivormige omhulsel groeiende, kegelvormige hoed. De hoed heeft een diameter tussen 5 en 10 cm en is altijd wit.[1] De hoed is meestal kaal en bevat zelden velumresten. De opvallend slanke steel is bekleed met afstaande witte schubben.

Het vruchtlichaam heeft een duidelijke witte beurs, waarvan de lobben tegen de steel aanliggen of afstaand zijn. In het begin heeft het witte vlees slechts een zwakke geur, maar later ruikt het vrij onaangenaam (mierzoet).

De sporen zijn amyloïd en hebben een min of meer ronde vorm (8-10 x 7-9 µm).

Verwisseling[bewerken | bron bewerken]

Als men niet op de kleur van de plaatjes let, is de kleverige knolamaniet gemakkelijk met witte champignonsoorten te verwarren. Bij champignons (Agaricus) zijn ze nooit zuiver wit, maar roze tot purperzwart. De kenmerken van de soort kan men het beste vergelijken met de vroege knolamaniet (Amanita verna) en de gewone beurszwam (Volvariella gloiocephala).

Zie de categorie Amanita virosa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.