Kling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende versies van een kling

Kling is een synoniem voor het lemmet van een zwaard.

De kling van een zwaard bestaat meestal uit staal (ijzer met koolstof en eventueel andere elementen). Vroeger werd ijzer vele malen uitgesmeed waarbij het steeds een klein beetje koolstof van het smidsvuur opnam. Het lange uitgesmede stuk staal werd enkele malen gevouwen en opnieuw uitgesmeed, waarbij weer koolstof opgenomen werd. Dit gebeurde vele malen achter elkaar waardoor dit soort staal erg kostbaar werd. Door dit proces krijgt de kling een gelaagde structuur. Met de tijd werden deze lagen zichtbaar als een patroon 'in' het staal.

Staal met een relatief hoog koolstofgehalte (vanaf ca. 0,5%) kan gehard worden. Hierbij wordt het metaal tot een kritische temperatuur verhoogd en een tijd gehouden (grofweg tussen de 800 en 1050 graden Celsius, afhankelijk van de legering). Vervolgens wordt het staal snel afgekoeld (met lucht, olie of water, ook afhankelijk van de legering). Nu heeft het staal een maximale hardheid, maar is het ook erg breekbaar (net als glas erg hard is maar ook breekbaar).

Vervolgens wordt het geharde staal weer verwarmd waarbij een deel van de hardheid verloren gaat, maar taaiheid gewonnen wordt. Dit kan één keer gebeuren of meerdere keren achter elkaar waarbij het staal rustig afkoelt tot kamertemperatuur. Hoe hoger de temperatuur hoe meer hardheid 'ingewisseld' wordt voor taaiheid. De temperaturen liggen hierbij ongeveer tussen de 180 en 220 graden Celsius, waarbij deze temperatuur vaak een uur aangehouden wordt.

Vroeger werd als materiaal voor de kling gebruikt: koper, daarna brons, gevolgd door ijzer.

In bepaalde tradities staat het ook symbool voor het mannelijke, met het teken van een omgekeerde V. Van hieruit is ook het teken voor het mannelijke ontstaan, een O met een pijltje naar boven gericht. Ook het spreekwoord "over de kling jagen", wat "de ondergang bewerkstelligen" betekent, is van dit woord afgeleid. Want wanneer de kudde van een boer over de kling gejaagd werd, werd deze afgeslacht, met de kling van het zwaard.