Klink (sluiting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een klink is een constructie om een deur gesloten te houden. Tegenwoordig worden klinken voornamelijk aangetroffen aan deuren van schuren en boerderijen.

Klink aan schuurdeur

De klink bevindt zich aan de binnenkant van de deur en hangt in een neus of haak met een oplooprug, die aan de deurstijl is bevestigd. Wordt de deur dichtgetrokken of dichtgeduwd, dan valt de klink over de neus. Om de deur te openen moet de klink worden opgetild. Om de deur ook van buitenaf te kunnen openen, bevindt zich aan de buitenkant een knopje dat door een gat in de deur onder de klink steekt. Het is ook mogelijk dat de deur van buitenaf wordt geopend met een gewone deurkruk, die bevestigd is aan het draaipunt van de klink.

Vergelijking tussen klink en kruk/slot[bewerken | brontekst bewerken]

Een deurkruk is geen klink, maar wordt soms wel zo genoemd. Een deurkruk is in een deurslot gemonteerd en moet omlaag worden geduwd om de deur te openen. Een klink dient zelf als slot en moet worden opgetild. Een klink is eenvoudig van constructie en daardoor bedrijfszeker, terwijl een gewoon deurslot (dat met een deurkruk wordt bediend) veel bewegende delen en veertjes bevat.